Tiistai, 14.7.2020 
Alisa, Aliisa
Kotimaa

Tampereella päiväkoti tuhoutui tulipalossa purkukuntoon – naapurin 12-kerroksinen kerrostalo evakuoitiin ja kärsi savuvahinkoja

  • STT
Tulipalosta kulkeutui savua kerrostalon asuntoihin. LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen Tulipalosta kulkeutui savua kerrostalon asuntoihin. LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Tampereen keskustassa evakuoitiin 12-kerroksinen kerrostalo kokonaan viime yönä. Kerrostalossa kiinni olleen yksikerroksisen päiväkodin kattorakenteissa havaittiin tulipalo puoli kolmen aikaan aamuyöllä, Pirkanmaan pelastuslaitos kertoo.

Näsinpuiston päiväkoti tuhoutui palossa purkukuntoon. Sammutustöiden yhteydessä kattorakenteita purettiin kaivinkoneella, ja myös sisätiloihin tuli mittavia palovahinkoja.

Päivystävä päällikkö Ville Naskali kertoo, että pelastuslaitos evakuoi kaikki Hämeenpuiston 12-kerroksisen talon 55 asuntoa. Ensihoito tarkasti 59 asukasta, eikä kukaan loukkaantunut palossa. 30 asukasta ohjattiin sosiaalipäivystyksen tilapäismajoitukseen, ja muut järjestivät itse majoituksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Naskalin mukaan suurin osa asukkaista pääsee takaisin koteihinsa jo tänään. Loput asukkaat pääsevät käymään asunnoissaan hakemassa omia tavaroitaan.

Palon puoleiset asunnot kärsivät pääasiassa pahoja savuvahinkoja. Osassa asunnoista oli ikkunat auki.

–  Savu oli todella runsasta. Vielä tunti tapahtuman jälkeen oli sankkaa savua niin, että jouduttiin koneellisesti tuulettamaan asuntoja, Naskali kertoo.

Toisen ja kolmannen kerroksen asuntojen ikkunoista oli myös haljennut laseja palon voimasta. Ikkunoiden korjauksen sekä nokisten pintojen puhdistamisen takia osaan asunnoista pääsee palaamaan vasta myöhemmin.

Lapset sijoitetaan muihin päiväkoteihin

Näsinpuiston päiväkoti oli suljettuna, ja rakennuksessa oli käynnissä kattoremontti. Remontin oli määrä valmistua heinäkuun kiinniolon aikana. Päiväkodinjohtaja Leena Laine kertoo, että päiväkodin oli tarkoitus avata 5. elokuuta. Päiväkodissa käy reilut 50 lasta.

Laine pyrkii tavoittamaan tämän päivän aikana kaikki asiakasperheet läpi. Ensi viikolla tiedetään, minne lapset menevät, kun päiväkotikausi jälleen alkaa.

–  Mietitään tällä hetkellä, että mihin päiväkoteihin lapsia saadaan sijoitettua. Tavoitteena on, että tuttua hoitohenkilökuntaa tulee mukana ja mahdollisuuksien mukaan otetaan vanhat ryhmät huomioon, Laine kertoo.

Laineen mukaan päiväkodille sopivaa väistötilaa on mahdotonta saada näin nopeasti. Mahdollisia väistötiloja selvitetään myöhemmin lisää.

Palon syttymissyytä tutkitaan. Palo sai pelastuslaitoksen mukaan alkunsa kattorakenteista.

–  Huopakattoremonttia epäillään todennäköisimmäksi syyksi, mutta vielä ei olla muita vaihtoehtoja poissuljettu, päivystävä päällikkö Naskali kertoo.

Palo havaittiin ajoissa

Naskalin mukaan oli onni onnettomuudessa, että kerrostalon ikkunat eivät hajonneet pahemmin.

–  Jos palo olisi levinnyt pahimmassa tapauksessa pariinkin huoneistoon, niin se olisi vaikeuttanut kaikkien muiden henkilöiden poistumista ylemmistä kerroksista. Onneksi ikkunat kestivät, siinä olisi ollut jopa isommankin suuronnettomuuden vaara käsillä, Naskali sanoo.

Onnea oli myös siinä, että palo havaittiin varhaisessa vaiheessa, Naskali kertoo.

–  Näin yöaikaan, jos olisi ollut viileämpi keli ja ikkunat olisivat olleet suljettuna, ei olisi saatettu havaita paloa niin aikaisessa vaiheessa. Silloin olisi saattanut käydä huonomminkin.

Palon sammutustyöt päättyivät aamukahdeksan jälkeen. Paloa oli sammuttamassa kaikkiaan noin 20 yksikköä. Sammutus- ja raivaustyöt aiheuttivat myös liikennehäiriöitä Hämeenpuiston pohjoisosissa aamun aikana.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi