Torstai, 28.5.2020 
Alma
Kotimaa

Turhia kilpailukieltosopimuksia pyritään karsimaan kolmikantaisesti

  • STT
Työ- ja elinkeinoministeriö on asettamassa kolmikantaista työryhmää valmistelemaan muutoksia kilpailukieltosopimuksiin. Tarkoituksena on valmistella työsopimuslakiin tarvittavat säännösehdotukset korvausvelvollisuuden laajentamiseksi koskemaan kaikkia kilpailukieltosopimuksia.

–  Tarkoituksena on karsia pois turhia kilpailukieltosopimuksia. Niitä sovelletaan rutiininomaisesti työntekijöihin, jotka eivät ole avainhenkilöitä. Tavoitteemme on ratkaisu, jossa velvoitteet ja seuraamukset ovat kaikkien osapuolten kannalta tasapainossa, sanoo tiedotteessa työministeri Timo Harakka (sd.).

Kilpailukieltosopimuksella voidaan rajoittaa työntekijän oikeutta mennä työsuhteen päättymisen jälkeen kilpailijan palvelukseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aiemman kilpailukieltosopimuksia selvittäneen työryhmän mukaan kilpailukieltosääntelyn nykytila ei kaikilta osin enää vastaa työelämässä tapahtuneita muutoksia.

Valtaosa yrityksistä ei ole käyttänyt sopimuksia

Työryhmään on pyydetty edustajat sosiaali- ja terveysministeriöstä, Valtion työmarkkinalaitoksesta, Elinkeinoelämän keskusliitosta, Kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta, Suomen Yrittäjistä, SAK:sta, STTK:sta, Akavasta ja Kirkon työmarkkinalaitoksesta.

Akava pitää hyvänä, että kilpailukieltosäännöstä pyritään muuttamaan.

–  Suomen nykyinen säännös, jonka mukaan korvaus on pakollinen yli kuusi kuukautta kestävissä kilpailukielloissa, on todellisuudessa jättänyt palkansaajat vaille korvausta, sanoo yhteiskunta-asioiden päällikkö Vesa Vuorenkoski tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien mukaan korvauksesta säätäminen ei ole ongelmaton ratkaisu turhien kilpailukieltosopimusten karsimiseksi.

–  Erityisesti se lisää niiden työnantajien kustannuksia, jotka käyttävät kilpailukieltosopimuksia asianmukaisesti, sanoo Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä.

Suomen Yrittäjien tekemän kyselyn mukaan enemmistö yrittäjistä pitää kilpailukieltosopimuksia tarpeellisina, eikä sääntelyn tiukentaminen saa tukea. Neljä viidestä yrityksestä kertoo, että edellisen työnantajan kanssa tehty kilpailukieltosopimus ei haittaa työntekijän palkkaamista. Valtaosa ei ole käyttänyt niitä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa