Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Kotimaa

Lahteen saapui viime vuonna kansainvälisestikin katsottuna poikkeuksellisen suuri ekstaasisatsi – nyt KRP kertoo, että 150 000 tabletin järjestelystä epäillään joukkoa United Brotherhoodin jäseniä

 • STT
Aiemmassa tutkinnassa saatiin selvitettyä, että huumeet tulivat Ruotsista Tornion kautta Lahteen kuorma-auton kyydissä. LEHTIKUVA/HANDOUT/HÄMEEN POLIISI Aiemmassa tutkinnassa saatiin selvitettyä, että huumeet tulivat Ruotsista Tornion kautta Lahteen kuorma-auton kyydissä. LEHTIKUVA/HANDOUT/HÄMEEN POLIISI
Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo selvittäneensä Lahdessa viime vuonna takavarikoidun poikkeuksellisen suuren ekstaasitakavarikon taustoja. Tutkinnanjohtaja Kimmo Sainion mukaan 150  000 ekstaasitabletin järjestelystä Suomeen epäillään rikollisjärjestön United Brotherhoodin jäseniä.

Aiemmassa tutkinnassa saatiin selvitettyä, että huumeet tulivat Ruotsista Tornion kautta Lahteen kuorma-auton kyydissä ja että ne vastaanotti UB:n jäsen. Tässä tutkinnassa ei kuitenkaan selvinnyt, miten järjestely tapahtui tai kuka huumeet junaili Suomeen.

Sainion mukaan järjestelyorganisaation jäljille päästiin sittemmin järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvässä laajassa tutkinnassa, jonka KRP on pian siirtämässä syyttäjälle syyteharkintaan. Kokonaisuudessa on tutkittu muun muassa rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtajana pidetyn miehen rikosepäilyjä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Meidän esitutkinnassamme on selvinnyt ekstaasijutun järjestelyorganisaatiosta henkilöitä, Sainio sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa ekstaasin järjestelystä epäillään viittä United Brotherhoodin jäsentä. Epäillyt ovat jengin Lahden- ja Helsingin-osastoista. Heistä kaksi on tutkintavankina. UB:n johtajaa ei epäillä asiassa.

Juttuun liittyy myös kuudes epäilty, joka ei kuulu rikollisjärjestöön. Poliisi epäilee, että hän olisi ollut yksi huumeiden saajista, jos niitä ei olisi takavarikoitu.

Sainio sanoo, ettei voi tarkemmin kommentoida, miten järjestelyn osuus Lahden jutussa selvisi.

–  Kun on käyty tarkemmin läpi materiaalia ja tapahtumia, iso kuva on auennut paremmin. Tämä on selvinnyt ihan puhtaasti poliisin esitutkinnan ansiosta, mutta en halua yksilöidä sen tarkemmin, että miten, Sainio sanoo.

Viisi laatikollista ekstaasia luovutettiin uimarannan parkkipaikalla

Lahdessa takavarikoidut 150  000 ekstaasitablettia löytyivät kolmekymppisen miehen hallusta viime vuoden helmikuussa. Mies otettiin kiinni sen jälkeen, kun hän oli hakenut viiteen pahvilaatikkoon pakatut huumeet autollaan lahtelaisen uimarannan parkkipaikalta ja kantanut ne toisen miehen kanssa asuntoonsa.

Ensimmäisessä tutkinnassa selvinneitä asioita alettiin käsitellä tässä kuussa Itä-Suomen hovioikeudessa. Käräjäoikeus totesi aiemmin, että huumeet vastaanottanut kolmekymppinen mies toimi rikollisryhmä United Brotherhoodin jäsenenä ja teki rikokset ryhmän lukuun. Käräjäoikeuden mukaan ekstaasitakavarikko oli kansainvälisestikin katsottuna erittäin suuri.

Miehelle tuomittiin käräjillä kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja täytäntöön pantavasta ehdollisesta vankeusrangaistuksesta yhteensä kahdeksan ja puolen vuoden vankeusrangaistus. Syyttäjä pitää rangaistusta liian lievänä ja vaatii miehelle hovissa vähintään 11 vuoden ja seitsemän kuukauden rangaistusta.

Rangaistusta vaaditaan hovissa myös kahdelle muulle, joiden syytteet käräjäoikeus hylkäsi. Syyttäjän mukaan laatikot Suomeen kuljettanut ja ne parkkipaikalla luovuttanut mies oli tietoinen lastin sisällöstä.

Kuljettajalle syyttäjä vaatii vähintään kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta. Huumelaatikoiden kantamisessa auttaneelle miehelle syyttäjä vaatii puolentoista vuoden ehdollista vankeutta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia

 • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
 • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa