Lauantai, 6.3.2021 
Tarmo
Kotimaa

Yön uutiskooste: Ajokeli on huono lähes koko maassa, Trump nauhoittanut jäähyväispuheen

  • STT
  • Mandel Ngan

Mikromuovia ja muuta muoviroskaa löytyi WWF:n tutkimuksessa Suomen hiekkarannoilta Perämereltä Suomenlahdelle

Paljain silmin näkymätön mikromuovi sekä suurikokoisempi muoviroska ovat saastuttaneet Suomen hiekkarantoja aina Perämereltä Suomenlahden itäosaan saakka. Tämä kävi ilmi ympäristöjärjestö WWF:n selvityksessä.

Näytteitä kerättiin seitsemältä rannalta Oulusta, Vaasasta, Porista, Eurajoelta, Porvoosta, Suomenlinnasta ja Hangosta. Roskaantunein oli Helsingin Suomenlinnan ranta, johon oli kertynyt Espoon metron ruiskubetonoinnin muovikuituja.

Myös mereen kipattu lumi voi lisätä roskien määrää. Tutkimuksessa yleiseksi ja selkeästi erottuvaksi muoviroskan tyypiksi todettiin eläimillekin vahingollinen tupakantumppi, jossa filtteri on muovia.

Ajokeli on huono ympäri Suomea - taivaalta sataa niin lunta kuin jäätävää tihkusadettakin

Ajokeli on tänään huono monessa osassa maata, Ilmatieteen laitos varoittaa.

Liukkaasta kelistä on annettu varoitus niin maan etelä-, länsi- kuin keskiosiinkin. Lisäksi maan itäosiin on luvassa huonoa ajokeliä Kainuuta lukuunottamatta. Kainuun tavoin myöskään Lappiin ei ole tiedossa varoituksia huonosta ajokelistä.

Sää jatkuu varsin lauhana. Etelässä säät ovat muutaman asteen pakkasella tai nollan tuntumassa, isossa osassa Lappia pakkasta on noin 10–15 asteen välillä.

Sää on suurimmassa osassa maata pilvinen. Ajoittain tulee heikkoa lumisadetta, mutta paikoin myös jäätävää tihkusadetta etenkin maan eteläosissa. Keski- ja Pohjois-Lapissa on osaksi selkeää.

Donald Trumpin viimeinen kokonainen päivä vallassa on tänään

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloittaa tänään viimeisen kokonaisen päivän Valkoisen talon johdossa.

Medialähteiden mukaan Trump valmistelisi viime töinään armahduksia, Washington Postin mukaan jopa yli 100 armahdusta. Yhdysvaltain senaatissa on puolestaan luvassa tulevien ministerien kuulemisia.

Trump ei aio osallistua keskiviikkona presidentti Joe Bidenin virkaanastujaisiin.

Ensimmäinen nainen Melania Trump julkaisi puolestaan maanantaina jäähyväisviestin, jossa hän puhui muun muassa väkivaltaa vastaan ja kiitti yhdysvaltalaisia. Melania Trump ei ole kutsunut perinteiden mukaisesti uutta ensimmäistä naista Jill Bidenia vierailulle Valkoiseen taloon.

CNN: Trump on nauhoittanut jäähyväispuheen, joka julkaistaneen hänen viimeisenä täytenä virkapäivänään

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump on nauhoittanut videoidun jäähyväispuheen, jossa hän listaa nelivuotisen presidenttikautensa saavutuksia, kertoo uutiskanava CNN virkamieslähteeseen vedoten.

Maanantaina Valkoisessa talossa nauhoitetun videon odotetaan tulevan julki tiistaina paikallista aikaa, uutiskanavan lähde kertoo. Lopullinen julkaisuaika ei ole kuitenkaan tiedossa.

Lähteen mukaan Trump viittasi videolla uuteen hallintoon, mutta on epäselvää, myöntääkö presidentti edelleenkään suoraan vaalitappiotaan.

Trump on pysytellyt viime päivinä jossain määrin poissa julkisuudesta. Tänään on Trumpin viimeinen kokonainen päivä presidentin virassa.

Trump haluaa poistaa koronan vuoksi asetettuja matkustusrajoituksia lähes viikko kautensa päättymisen jälkeen

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump kertoo poistavansa vielä presidenttikautensa ehtoopuolella koronapandemian vuoksi asetettuja matkustusrajoituksia. Trump kertoi rajoitusten poistamisesta Valkoisen talon Suomen aikaa tiistaina alkuyöstä julkaisemassa lausunnossa.

Rajoitusten kerrotaan poistuvan ensi viikon tiistaista alkaen, eli lähes viikko sen jälkeen, kun Trump on jo jättänyt virkansa. Trump on poistamassa rajoituksia Euroopan Schengen-alueen, Britannian, Irlannin ja Brasilian osalta.

Maan seuraavan presidentin Joe Bidenin tulevan hallinnon lehdistösihteeri kertoo Twitterissä, ettei hallinto aio poistaa rajoituksia Trumpin lausunnosta huolimatta.

Nord Stream 2 -kaasuputken rakennustöiden viimeistelyyn osallistuva venäläisalus menossa Yhdysvaltain pakotelistalle

Venäläisalus, jonka on määrä osallistua Nord Stream 2 -kaasuputken loppuvaiheen rakennustöihin, tullaan panemaan Yhdysvaltain talouspakotteiden alaiseksi, vahvistavat saksalaisviranomaiset.

Handelsblatt-lehden mukaan Yhdysvallat tekee asiasta virallisen päätöksen huomenna.

Lähes valmiiksi rakennettu Venäjältä Saksaan kulkeva Nord Stream 2 -putki joutui Yhdysvaltojen talouspakotteiden kohteeksi jo vuonna 2019. Pakotteiden seurauksena rakennustyöt keskeytettiin, mutta ne on aloitettu uudelleen.

Yksi putken rahoittajista on saksalainen energiayhtiö Uniper, jossa Fortumilla on enemmistöosuus. (Lähde: AFP)

Italian hallituksen kohtalosta äänestetään tänään - hallitus uhkaa kaatua keskellä koronakriisiä

Italiassa parlamentin ylähuone senaatti äänestää tänään hallituksen luottamuksesta.

Maan hallitus on ollut kriisissä sen jälkeen, kun pienpuolue Italia Viva vetäytyi hallituksesta viime viikolla. Samalla hallitus menetti enemmistönsä senaatissa.

Pääministeri Giuseppe Conte on varoittanut, että uuden hallituksen muodostaminen keskellä koronakriisiä voi olla riskialtista.

Hallituksen pääpuolueet Viiden tähden liike ja Sosiaalidemokraatit haluavat jatkaa hallituksessa.

Gallupien mukaan hallituksen kaatuminen ja pikavaalit johtaisivat keskustaoikeistolaiseen hallituspohjaan, jonka yksi puolue olisi myös maahanmuuttovastainen Pohjoisen liitto. (Lähde: AFP)

New York Islanders yllätti Tuukka Raskin kerran ja nappasi voiton

Jääkiekon NHL:ssä New York Islanders voitti vähämaalisessa ottelussa Boston Bruinsin 1–0. Ottelun ainoan maalin teki Jean-Gabriel Pageau, kun hän ohitti Bostonin suomalaisvahti Tuukka Raskin päätöserässä. Ottelua oli siinä vaiheessa jäljellä reilut neljä minuuttia.

Rask torjui ottelussa yhteensä 16 kertaa. Savonlinnalaislähtöinen maalivahti palasi Bostonin maalille huilivuoron jälkeen, sillä joukkueen edellisessä ottelussa lauantai-iltana torjuntavastuussa oli Jaroslav Halak.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi