Sunnuntai, 15.9.2019 
Sirpa
Kotimaa

Väitös: Kirkkolakia muutettava lapsen edun vuoksi

  • Karjalainen
Ennen teologian opintojaan Johannes Alaranta suoritti hallintotieteen maisterin tutkinnon. Ennen teologian opintojaan Johannes Alaranta suoritti hallintotieteen maisterin tutkinnon.
Johannes Alarannalla on väitöskirjassaan selvä viesti:

Kirkkolakia on muutettava niin, että papin rippisalaisuus ei ole ehdoton, vaan papin on aina ilmoitettava rikoksesta, kun lapsen etu on vaarassa.

Muutokselle löytyy Alarannan mukaan perustelut kansainvälisestä oikeudesta ja EU-oikeudesta, samoin kuin luterilaisen kirkon opista

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Itse ajattelen sekä isänä että kristittynä, että lapsen etu on ensisijainen, hän lisää.

Alaranta ehdottaa, että papilla täytyy olla velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus. Sosiaaliviranomaisen tehtävä on selvittää, onko huoli lapsen hyvinvoinnista aiheellinen vai ei.

-  Tällainen muutos tehtiin lääkärien osalta 1990-luvulla. Käytäntö on todettu hyväksi, vaikka epäiltiin, että hoitotyö voisi vaarantua.

Alaranta haluaa selvät säännöt myös siihen, mitä papit voivat puhua työnohjauksessa. Papit käyttävät työnohjaajan palveluja, kun ovat kohdanneet vaikean tilanteen ja on pakottava tarve puhua.

-  Kirkkolakiin pitäisi kirjata käytäntö, että papilla on oikeus puhua rippisalaisuuteen kuuluvista asioita työnohjauksessa silloin, kun myös työnohjaaja on pappi. Näin vallitseva käytäntö kirjattaisiin lakiin.

Johannes Alarannan teologian väitös tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa lauantaina.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa