Lauantai, 15.8.2020 
Jaana, Marjo, Marja
Kotimaa

Joulukuussa jopa kantarelleja

  • Karjalainen
Nämä kantarellit löytyivät Puntarikoskelta maanantaina. Sienet ovat nousseet jo aiemmin syksyllä, mutta niitä ei peitä minkäänlainen lumikerros. Nämä kantarellit löytyivät Puntarikoskelta maanantaina. Sienet ovat nousseet jo aiemmin syksyllä, mutta niitä ei peitä minkäänlainen lumikerros.
Leuto ja vähäluminen joulukuu on laittanut luonnon koetukselle. Keskellä joulunaikaa on havaittu jopa pajunkissoja ja sieniä. Erikoistutkija Risto Jalkanen Metsäntutkimuslaitokselta (Metla) uskoo, että nyt nähtävät suppilovahverot ovat nousseet jo aiemmin, eivät nyt lumen sulamisen takia. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että esimerkiksi kantarelleja on saattanut nousta vielä nytkin sillä energialla, mitä rihmastossa on.

-  Olen kerännyt 70-luvulla kantarelleja jouluviikolla Keski-Suomessa, Jalkanen kertoo.

Uutisissa on kerrottu myös joidenkin kasvien kukkivan nyt. Jalkanen kuitenkin muistuttaa, että vaikka lämpötila olisi plussalla, talvella ei ole päivänvaloa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Kun ei ole valoa, kasvien reaktiot eivät voi olla huimia. Ei tätä voi verrata kasvukauden alkuun.

Lauha talvi sekoittaa myös eläinten elämää. Kastuneet talvipesät ovat ajaneet karhuja etsimään kuivempia leposijoja. Näin on tapahtunut myös Pohjois-Karjalassa, mutta liikkeellä arvioidaan olevan vain muutamia yksilöitä.

-  Jos vesi tulee pesään, karhu nousee ja voi vaihtaa pesää useitakin kertoja. Se on terve reaktio. Karhulla on aina katsottuna monta paikkaa valmiiksi, Jalkanen sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi