Sunnuntai, 9.8.2020 
Erja, Nadja, Eira
Kotimaa

Pienlainojen määrä väheni tuntuvasti

  • Karjalainen
Kuluttajille suunnattujen pienlainojen määrä on vähentynyt huomattavasti viime kesäkuussa voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen.

Takuu-Säätiön toiminnanjohtajan Juha Pantzarin mukaan muutamina edellisvuosina kylvettyä satoa niitetään kuitenkin nyt.

-  Velkaantuneita on edelleen. Esimerkiksi Takuu-Säätiön Velkalinjalle on tänä vuonna soittanut selvästi enemmän asiakkaita kuin edellisenä vuonna, vaikka loppuvuodesta soittojen määrät laskivatkin jonkin verran, hän sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilastokeskuksen joulukuussa julkaiseman katsauksen mukaan vuoden 2013 kolmannen neljänneksen aikana uusia pienlainoja myönnettiin kotitalouksille 65 miljoonalla eurolla ja yhteensä 186 530 kappaletta.

Määrä on vähentynyt edellisestä vuosineljänneksestä 38 prosenttia ja 39 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä.

Takuu-Säätiön toiminnanjohtajan Juha Pantzarin mukaan eri vuosineljänneksiä koskevien tilastojen vertailukelpoisuudessa on omat ongelmansa, sillä ne eivät kaikilta osin vastaa toisiaan.

-  Siinä missä ennen saatettiin ottaa monta satasen pikavippiä, nyt voidaan ottaa esimerkiksi yksi parintuhannen euron kulutusluotto. Tilastoissa tämä näkyy siis yhtenä luottona, kun aikaisemmin siellä oli monia pieniä pikavippejä, hän toteaa.

Kesäkuussa voimaan tulleen lakimuutoksen myötä pienlainoille asetettiin 51 prosentin korkokatto.

Lue lisää perjantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi