Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Kotimaa

Apteekkipirtulla läträäminen vähentynyt huomattavasti

  • Karjalainen
Proviisori Henna Ylikangas esittelee Niiralan apteekin pirtuvarastoa. Proviisori Henna Ylikangas esittelee Niiralan apteekin pirtuvarastoa.

Apteekista saatavalla pirtulla läträtään nykyään selvästi aiempaa vähemmän, arvioivat apteekin alan henkilöstö ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston terveydenhuollon valvontaosasto. Asiasta kirjoittaa Savon Sanomat.

Esimerkiksi kuopiolaisesta Niiralan apteekissa myytiin koko viime vuonna vain 42 litraa eli 84 pulloa pirtua. Vuonna 2009 aiemmin pirtua meni 52 litraa, eli laskua viidessä vuodessa on ollut noin 20 prosenttia.

Niiralan apteekin apteekkari Petra Vidgren sanookin, että pirtu on pikkuhiljaa katoamassa oleva jäänne entisajoilta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Aikoinaan sitä meni selvästi enemmän, mutta vuosien trendi on ollut, ettei pirtua enää hankita.

Tilastotietoa pirtusta ei ole, sillä se ei ole sairausvakuutuksen korvauksen piiriin kuuluva lääke, joten se ei näy Kelan lääketilastossa.

Valviran valvontaosaston ryhmäpäällikön, lääkintäneuvos Markus Henrikssonin mukaan Valviralle tulee vuosittain 20-30 eri lääkäriä koskevaa ilmoitusta, jossa apteekki epäilee, että lääkäri määrää lääkkeitä tai alkoholia epäasianmukaisesti.

Pelkästään alkoholiin liittyviä tapauksia ei ole tilastoitu, mutta asiantuntijat arvioivat niiden olevan nykyään harvinaisia.

-  Joskus tulee vastaan yksittäisiä tapauksia, jossa katsotaan, että lääkäri määrää itselleen omaa toimintaansa varten tai jollekulle toiselle pirtua epäasianmukaisesti, sanoo Henriksson.

-  Yleensä apteekkien tekemiin ilmoituksiin liittyvät myös lääkkeet, joita voi käyttää päihtymistarkoituksissa. Pelkkä pirtu on käynyt harvinaisemmaksi ongelmaksi.

Asiasta uutisoi Savon Sanomat.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi