Lauantai, 29.2.2020 
---
Kotimaa

Kaupunki vahvisti: Joensuuhun tekeillä toriparkki - katso luonnos

  • Karjalainen

Joensuuhun on tekeillä toriparkki, vahvisti Joensuun kaupunki tiedotustilaisuudessaan torstaina puoliltapäivin. Joensuun kaupunki on valmistellut rakentamisesta aiesopimusta Skanskan kanssa.

Skanska on ilmoittanut Joensuun kaupungille olevansa halukas suunnittelemaan ja toteuttamaan Kauppatorin alle rakennettavan pysäköintilaitoksen. Kauppatorin alueella on voimassa kaupunginvaltuuston maaliskuussa 2008 hyväksymä asemakaava, joka mahdollistaa toriparkiksi kutsutun maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisen.

Kaavasta käytiin aikoinaan kiivasta keskustelua ja sen käsittelyn yhteydessä päätettiin, että toriparkki tulee toteuttaa yksityisellä rahoituksella. Kaupunki ja Skanska valmistelevat aiesopimusta, jonka puitteissa Skanska tekisi yhteistyössä kaupungin kanssa toriparkista suunnitelman, jossa toriparkin omistus-, rahoitus- ja toimintamalli toteutettaisiin ulkopuolisella rahoituksella.

Kaupungin vastuulle jäisi torin maanpäällisen alueen rakentaminen. Kaupunki vastaisi myös väliaikaisen torialueen järjestämisestä rakennustöiden ajaksi.

Skanska on kokenut pysäköintilaitosten rakentaja, jolla on myös erikoisosaamista vaativista kohteista. Viimeisen viiden vuoden aikana yhtiö on toteuttanut lähes 20 pysäköintilaitosurakkaa ympäri Suomea. Yksi viimeisimmistä urakoista on toriparkin ja kauppahallin laajennus Kuopiossa.

- Suunnitteilla oleva, ulkopuolisella rahoituksella toteutettava toriparkki avaisi vuosien ajan torialueen kehittämistä hidastaneen solmun, kaupunki uskoo.

Valmisteilla oleva aiesopimus olisi voimassa kesäkuun 2016 loppuun. Jos toteuttamissuunnitelmat saataisiin siihen mennessä sellaisiksi, että ne tyydyttäisivät sekä Skanskaa että kaupunkia, tehtäisiin hankkeesta varsinainen toteuttamissopimus. Sopimus käsitellään kaupunginhallituksessa.

Toriparkki on ollut mukana kaupunginvaltuuston marraskuussa 2013 hyväksymässä kaupunkirakenneohjelmassa, jonka yhtenä strategisena hankkeena on torin ympäristön kehittäminen. Ohjelmassa on linjattu, että kaupunki toteuttaisi Kauppatorin pinnoituksen sekä Koskikadun pysäkkialueen pintarakenteiden kunnostamisen. Yhteensä näiden toteuttamisen on arvioitu kustantavan vajaat kolme miljoonaa euroa.

Toriparkin osalta ohjelmaan on kirjattu, että se toteutettaisiin yksityisrahoitteisena hankkeena. Hankkeen kustannuksiksi on arvioitu noin 18 miljoonaa euroa.

Toriparkki-hankkeen poliittinen käsittely alkaa kaupunkirakennelautakunnasta, joka käsittelee asiaa kokouksessaan ensi tiistaina. Lautakunnasta asia menee kaupunginhallitukseen, joka päättää aiesopimuksesta.

Toriparkkia alettiin puuhata Joensuuhun ensimmäisen kerran 1990-luvun lopulla. Kertaalleen rakentaminen kaatui kaupunginvaltuustossa vaivaisen yhden äänen turvin.

Lisää kaupungin suunnitelmista osoitteessa www.joensuu.fi/toriparkki.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Kuvagalleria

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa