Lauantai, 11.7.2020 
Noora, Elli, Eleonoora
Kotimaa

Juopotteluseurueen kuski joutui kiristyksen uhriksi - liivijengiläisille vankeutta

  • Karjalainen
Joensuussa viime vuoden kesä-joulukuussa nuorelta uhrilta rahaa väkivallalla uhkaamalla vaatinut kontiolahtelainen mies tuomittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa syytteen mukaisesti törkeästä kiristyksestä.

Tuomioksi tuli siihen mitatun jäännösrangaistuksen kanssa yhteensä kaksi vuotta ja seitsemän kuukautta ehdotonta vankeutta. Mies oli päässyt aiemmista rikoksista ehdonalaiseen vapauteen lokakuussa 2012. Uusi teko tapahtui koetusajalla.

Rikoskumppanina törkeässä kiristyksessä ollut 20-vuotias joensuulaismies sai vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion, joka on aiemman puhtaan menneisyyden omanneelle ehdollinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uhrina teossa oli 19-vuotias nuorukainen, jolta päätekijä vaati yhdessä apurinsa kanssa noin puolen vuoden aikana useilla tapaamiskerroilla rahaa 2 500 euroa ja sille huomattavia korkoja sekä autoa. Uhri ehti maksaakiristäjilleen 500 euroa ja luovuttaa käytetyn autonsa, joka ei kuitenkaan lopulta kelvannut kiristäjille vastikkeeksi.

Oikeuden mielestä kiristys kohdistui erittäin vähävaraiseen ja pienituloiseen uhriin, mikä osaltaan teki teosta törkeän.

Oikeus katsoi molempien tekijöiden tehneen teon rikollisjärjestöksi luokitellun United Brotherhoodin Karjala-alaosaston jäseninä ja esiintyneen uhrin tapaamisissa pukeutuneina kerhon jengiliiveihin tai muuhun kerhoa ilmentävään asuun. Nuorempi tuomituista kiisti edes kuuluvansa järjestöön.

Molempien tuomioon tuli kuitenkin koventamisperuste kuulumisesta siihen ja teon tekemisestä sen jäseninä.

Tuomioon päättynyt teko juontui siitä, kun uhri oli ollut kevätkesällä autokuskina juopotteluseurueelle, jonka jäsenet kuskasi aamuyöllä koteihinsa. Kuskin haltuun jäänyt auto oli nyt tuomitun päätekijän, joka sai kuulla asiasta ja alkoi sillä perusteella kiristää rahaa kuskina olleelta nuorukaiselta.

Ensimmäisessä tapaamisessa kaksikko otti nuorukaisen autoon ja vei siitä jalkaisin Utransaareen laavulle, jossa kovistelu alkoi. Uhria vaadittiin aluksi jättämään puhelin autoon.

Utransaaren tapaaminen mukaan lukien tapaamisia oli ollut seuraavien kuukausien aikana 5-10 kertaa, ja niissä oli väkivallalla tai muulla pahalla uhkaamalla vaadittu rahoja. Joka kerralla oli vaadittu jättämään puhelin pois matkasta ja vannotettu olemaan puhumatta kenellekään asiasta ja vaatimuksista.

Kaksikko tuomittiin maksamaan uhrille rahoista 500 euroa, uhrin autosta kadonneesta soittimesta 200 euroa ja kärsimyksestä 1 500 euroa sekä käräjäkuluja 2 709 euroa.

Päätekijän jengiliivi tuomittiin valtiolle ja mies määrättiin suoraan kärsimään rangaistustaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi