play

14 000 korkeakouluopiskelijalle selvityspyyntö Kelalta

Toimitus

Kela ja opintotukilautakunnat seuraavat vuosittain korkeakouluopiskelijoiden opintojen edistymistä. Seuranta on nyt tehty noin 162 000 korkeakouluopiskelijalle, jotka saivat opintotukea lukuvuonna 2013-2014. Heistä 14 000 saa selvityspyynnön opintojen edistymisestä, Kela tiedottaa.

Opintotuki- ja opintosuoritustietojen avulla selvitetään, ovatko korkeakouluopiskelijan opinnot edistyneet riittävästi. Opinnot ovat edistyneet riittävästi, jos opiskelija on suorittanut keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti lukuvuonna 2013-2014 tai koko opiskeluaikana.
Jos opintosuorituksia ei ole kertynyt tarpeeksi, opiskelija saa selvityspyyntökirjeen. Hänen pitää palauttaa selvityksensä korkeakoulunsa opintotukilautakunnalle.

Opintotukilautakunta harkitsee, onko opintojen riittämättömälle edistymiselle hyväksyttävä syy. Jos opiskelija ei vastaa selvityspyyntöön tai hänen esittämäänsä syytä liian vähäisille opintosuorituksille ei hyväksytä, opiskelijan opintotuki lakkautetaan 1.1.2015 lukien. Jos opintosuorituksia on erityisen vähän, eli alle 1 opintopistettä tukikuukautta kohti, ja opiskelijan ei ole ollut tarkoituskaan opiskella päätoimisesti, voidaan opintotukea myös periä takaisin.

- Opinnoissa edistymisen seurantaa on viime vuosien aikana tehostettu niin, että kaikkien opintotukea saaneiden korkeakouluopiskelijoiden edistyminen tarkistetaan aiempaa yhdenmukaisemmin perustein, toteaa pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen Kelan opintotukiryhmästä.

Seurannan tehostamisen tavoitteena on, että korkeakouluopinnot suoritettaisiin nopeammin ja että opintotukea käytettäisiin suunnitelmallisemmin. Vuosi sitten selvityspyyntökirjeen saajia oli 15 500, eli kirjeen saajien määrä pieneni 1 500:lla.

Opinnoissa edistymisen säännöt muuttuivat 1.8.2014 alkaen. Korkeakouluopiskelijan on suoritettava lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopistettä tukikuukausien lukumäärästä riippumatta. Muutos ei koske nyt tehtävää lukuvuoden 2013-2014 opintojen edistymisen seurantaa.

20 opintopisteen vähimmäissuoritusvaatimus rajoittaa opintotuen käyttöä sivutoimisiin opintoihin. Opintotukea voi edelleen nostaa vain muutamilta kuukausilta, mutta opintotuen saajan on aina suoritettava vähintään 20 opintopistettä lukuvuodessa ja keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti.

Jos opiskelija valmistuu lukuvuoden aikana, hänen katsotaan edistyneen opinnoissaan riittävästi.