play

Näillä ohjeilla ehkäiset flunssaa - "vältä kättelyä"

Toimitus

On jälleen aika, kun työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa köhitään ja niistetään. Hengitystieinfektioiden ennaltaehkäisemisessä on tärkeää muistaa yksinkertaiset infektioiden leviämistä ehkäisevät käytännöt: pese käsiä ahkerasti ja suuntaa yskiminen tai aivastus kainaloon päin, älä toisia päin tai kämmeneesi.

Suomessa sairastetaan vuosittain arviolta 10-20 miljoonaa hengitystieinfektiota. Tyypillisesti hengitystieinfektioita sairastetaan eniten talvikuukausina. Aikuiset sairastavat sen keskimäärin 1-5 kertaa vuodessa ja lapset vielä useammin.

Terveystalon erikoislääkäri Sari Riihijärven mukaan flunssan eli nuhakuumeen tyypilliset oireet ovat tuttuja kaikille: nenä vuotaa tai on tukossa, kurkku on kipeä, jäseniä kolottaa, ääni on käheä ja yskittää. Aikuisilla ei useinkaan ole kuumetta, mutta olo on kuumeinen. Oireet kestävät muutamasta päivästä 2−3 viikkoon.

Flunssa on viruksen aiheuttama sairaus, mutta kylmä ilma voi heikentää vastustuskykyä, jos tauti on jo itämässä. Pukeutuminen lämpimästi ja sään mukaisesti kannattaa.

− Flunssan leviämistä voi pyrkiä estämään pesemällä kädet säännöllisesti ja välttämällä kättelyä. Aivastaminen ja yskiminen kannattaa suunnata hihaan tai paperinenäliinaan, joka heitetään heti käytön jälkeen roskakoriin, kertoo Riihijärvi.

C-vitamiinin nauttiminen ei estä taudin puhkeamista, mutta se voi lyhentää taudin kestoa vähän.

− Tupakoivilla on akuutteja hengitystietulehduksia tupakoimattomia useammin. Tupakoinnin lopettamisen bonuksena on muiden hyötyjen lisäksi flunssariskin pienentyminen, Riihijärvi lisää.

Hoida itseäsi, jos sairastut. Seuraavassa Terveystalon vinkit flunssaiselle.

1. Useimmiten flunssa paranee kotikonstein: lepo, lämmin juotava sekä apteekista saatavat oloa helpottavat lääkkeet, kuten nuhasuihkeet, kuumetta alentavat lääkkeet tai yskänlääke nukkumista häiritsevässä yskässä.