Maanantai, 26.8.2019 
Ilmi, Ilma, Ilmatar
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Joensuun kaupunginvaltuutettu kavalsi sairaan äitinsä rahat - tuomioksi vuosi vankeutta

Päivi Harinen sai vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä kavalluksesta. Päivi Harinen sai vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä kavalluksesta.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Joensuun kaupunginvaltuustossa vihreiden ryhmässä istuvan Päivi Harisen, 58, syytteen mukaisesti törkeästä kavalluksesta. Tuomioksi tuli maanantaina vuosi vankeutta ehdollisena ja oheisrangaistuksena 45 päiväsakkoa, rahassa 2 115 euroa.

Syyte oli 76 000 eurosta, josta ilman juridista avustajaa käräjillä asiaansa hoitanut vastaaja myönsi määrällisesti 60 000 euroa. Käräjäoikeus päätyi tuomiossaan 72 000 euron anastukseen.

Törkeäksi teon tekivät oikeuden mielestä huomattavan suuri summa, teon pitkäkestoisuus ja se, että teossa oli anastettu lähes kaikki äidin rahavarat.

Vastaaja oli saanut valtuutuksen hoitaa äitinsä raha-asioita, kun äiti oli sairauden takia estynyt niitä itse hoitamaan.

Vastaajalle oli tullut valtuutuksen perusteella laissa määritelty toimitsija-asema ja sen mukainen tilitysvelvollisuus, kun varat olivat samalla siirtyneet hänen haltuunsa.

Valtuutus koski myös kahta samassa pankissa ollutta pankkitiliä, joilta oli nostettu vuosina 2010-13 muun muassa tilinostoja noin 25 000 euroa ja automaattinostoja noin 40 000 euroa. Nostoille ei löytynyt selvittelyissä vastaavia tositteita eikä hyväksyttäviä syitä.

Äiti kuoli vuoden 2013 alkupuolella ja osa kuolinpesän osakkaista teki tutkintapyynnön oman alkuselvittelynsä jälkeen.

Vastaaja väitti oikeudessa käyttäneensä osan nostetuista rahoista äitinsä hyväksi, ja oikeus ottikin sen osin huomioon päätöstä sorvatessaan.

Tuomittu velvoitettiin korvaamaan kuolinpesälle anastetuksi katsottu summa 72 000 euroa. Lisäksi kahdelle kuolinpesän osakkaalle on korvattava selvittely-, käräjä- ja muita kuluja yhteensä lähes 4 400 euroa.

Viime kunnallisvaaleissa vuonna 2012 paikkansa valtuustossa 123 äänellä uusinut Harinen on oppiarvoltaan yhteiskuntatieteiden tohtori.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa