Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Kotimaa

Karate-Mauri käynnistää vihatun vempeleen varhain - "Voi olla, etteivät uskalla tulla sanomaan"

  • Arttu Koistinen

Arkinen syysaamu, kello 6.40. Lehtipuhallin pärähtää käyntiin kerrostalon nurkalla. Siinäpä sitten nukut, kaupunkilainen on voinut sadatella mielessään.

Lokakuisena tiistaiaamupäivänä Joensuun Malmikadun jalkakäytävällä lehtiä puhaltelee mieskolmikko. Koulukatu 3:n sisäpihalla keltaisille lehdille antaa kyytiä puolestaan kiinteistönhoitajaparivaljakko.

Toinen miehistä on 56-vuotias Mauri Karjalainen (kuvassa), monen suussa Karate-Mauri. Karjalainen käynnisti puhaltimensa tiistaina hieman ennen kahdeksaa. Karjalainen ja hänen firmansa aloittaa puhallustyöt aina vasta kahdeksan kieppeillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänelle ei olla liiemmin puitu nyrkkiä joensuulaisparvekkeilta viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

- Eipä töissä ehdi seuraamaan asukkaiden reaktioita. En ole katsellut parvekkeille. Voi olla, etteivät asukkaat uskalla tulla sanomaan.

-  Muutaman kerran joku vanhempi ohikulkija on koputtanut olkapäähän ja kehunut, että tuleepa siistiä jälkeä, Karjalainen puhelee hyväntuulisena.

Karjalainen ymmärtää toki ahdistunutta vuorotyöläistä, jos puhallin papattaa ikkunan alla aikaisin aamulla. Työt aloitetaan varhain, koska muuten kiinteistönhoitajan työpäivä voisi livahtaa pitkäksi.

- Yleensä lehtiä puhalletaan kello 14 tai 15 asti. Jos alkaa sataa hirveästi vettä, menemme muihin hommiin, Karjalainen kertoo.

Karjalaisen havaintojen mukaan lehtipuhallin on kymmenen kertaa tehokkaampi kuin perinteinen, hiljainen harava. Tekniikka on kehittynyt myös puhaltimissa.

-  Kyllä nämä näppäriä ovat. Nykyisin puhaltimissa on nelitahtikoneet ja niiden ääni on matalampi sekä hiljaisempi. Aikaisemmin puhaltimet pitivät kimeää ääntä, Karjalainen tietää.

Lehtipuhallinta kannetaan selässä hieman kuin reppua. Onko työ raskasta?

-  Kyllä se voi olla raskasta pidemmän päälle, kun päivän puhaltaa. Ristiselässä huomaa, että jotain on tehty, Karjalainen sanoo.

- Kävimme katsomassa ja kokeilemassa uutta puhallinta, mutta siinä paino oli alhaalla. Kun sen laittoi selkään, työasennossa lantio oli edessä. Puhaltimessa painopiste pitää olla ylhäällä selässä, lähellä selkärankaa.

Karjalainen ei tee punttisalilla mitään tiettyä liikettä kamppaillakseen työperäisiä rasittumia vastaan. Karjalainen on valmiiksi hyvässä kunnossa. Lehtipuhallin selässä ja kourassa käyskentely on Karjalaisen mielestä "mukavaa ja leppoisaa touhua". Vaihtelu virkistää kiinteistönhoitajaakin.

-  Kesällä leikkaan nurmikkoa ja aitaa, syksyllä puhallan, talvella teen lumitöitä ja keväällä poistan hiekkaa. Työ ei ole aina yhtä ja samaa.

Karjalainen on puhaltanut lehtiä muutaman viikon ajan tänä syksynä. Viime viikolla tosin satoi lunta, jonka alle lehdet jäivät piiloon.

-  Puhallushommia tehdään siihen asti, kunnes lumi tulee maahan. Puhallettavaa riittää vielä, hyvässä lykyssä lehtiä puhalletaan vielä joulukuussa. Parina vuonna on käynyt niin, että joulukuussa on satanut lumet, mutta ne ovat pian sulaneet. Olemme haravoineet tammikuussa, Karjalainen naurahtaa.

Karjalaisen mukaan lehtien puhaltaminen aloitetaan yleensä esimerkiksi pihan reunoilta. Lehdet nostetaan peräkärryyn. Tiistaina Karjalaisella ja tämän kollegoilla oli harjakone apuna Koulukadulla.

-  Kaikki lehdet menevät loppujen lopuksi kaatopaikalle. Koko syksynä keräämme lehtiä 52-56 kuutioita.

Karjalainen kantaa harteillaan kesämiehen viittaa Joensuussa ja muuallakin valtakunnassa. Tuleeko miehelle syksyllä suru puseroon?

-  Ei syksy minua masenna, mutta onhan kesä mukavampi. Syksyllä teen töitä, käyn viisi kertaa viikossa puntilla, pelaan sählyä ja jalkapalloa, olen tietokoneella, nukun päiväunia ja viikonloppuna olen rimpsalla. Keskiviikkoisin ja lauantaisin käyn vanhimman tytön luona kortilla, siinä se viikkorytmi on, Karjalainen kertoo.

Muokattu 29.10.2014 kello 9.15: Karjalainen aloittaa puhallustyöt vasta kello kahdeksan kieppeillä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi