Lauantai, 15.8.2020 
Jaana, Marjo, Marja
Kotimaa

Joulun herkusta voi tarttua vastustuskykyinen superbakteeri

  • Karjalainen
On arvioitu, että Tanskassa on jopa joka toisella sialla MRSA-tartunta. Asiantuntijoiden mukaan on olemassa pieni riski, että tavanomaisille antibiooteille vastustuskykyinen MRSA tarttuu raa’asta sianlihasta ihmiseen. Tämä voisi tapahtua esimerkiksi niin, että samalla leikkuulaudalla käsitellään ensin raakaa lihaa ja sitten sellaista elintarviketta, jota ei kuumenneta, kuten salaattia.

”Sika-MRSA” voi tarttua ihmiseen muun muassa limakalvojen ja haavojen kautta.

Tutkimusyksikön johtaja Anna-Liisa Myllyniemi Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta arvioi, ettei joulukinkun valintaa tarvitse tehdä MRSA-riskin pohjalta, kunhan noudattaa ruuanvalmistuksessa hyvää hygieniaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Euroopan elintarvikevirasto on kaiken kaikkiaan arvioinut MRSA-bakteerin leviämisriskin elintarvikkeiden kautta hyvin pieneksi.

Kun lihaa kuumennetaan riittävästi ja huolehditaan yleisestä hygieniasta, voidaan tartuntariski minimoida. Esimerkiksi kypsästä kinkusta ei MRSA:ta voi saada.

MRSA-bakteerin leviäminen huolestuttaa tällä hetkellä Keski-Euroopassa. Bakteeri on kehittänyt vastustuskyvyn tavanomaisia antibiootteja vastaan, ja bakteerin aiheuttamia tulehdussairauksia on erittäin vaikeaa ja kallista hoitaa.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi