Maanantai, 3.8.2020 
Nea, Neea, Linnea
Kotimaa

1990-luvun lama romahdutti tupakoinnin

  • Karjalainen
Tupakointi käy tulevaisuudessa yhä kalliimmaksi. Eduskunta päätti viime viikolla korottaa tupakkaveroa vuoden alusta keskimäärin yhdeksän prosenttia. Korotus on jo viides vuoden 2009 jälkeen.

Varovaisten korotusten taustalla on pelko verovapaan matkustajatuonnin ja salakuljetuksen lisääntymisestä. Kyselyjen mukaan matkustajatuonti ei olekaan lisääntynyt.

Veronkorotuksilla pyritään vähentämään tupakan kulutusta. Koko 2000-luvun alun tupakan reaalihinta pysyi pitkän nousun jälkeen samana tai jopa laski. Veronkorotuksilla hinta käännettiin uudestaan nousuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomi on vuonna 2010 asettanut tavoitteeksi savuttomuuden vuonna 2040. Tällä hetkellä päivittäin tupakoi 16 prosenttia suomalaisista.

Suurin muutos suomalaisten tupakan kulutuksessa tapahtui 1990-luvun alussa, laman aikana.

Silloin savukkeiden kulutus yli 15-vuotiasta suomalaista kohti vuodessa putosi yli 1 800 savukkeesta alle 1 200 savukkeeseen. Eli viidestä päivittäisestä tupakasta siirryttiin kolmeen.

Laskuun vaikuttivat muun muassa yleinen tulojen väheneminen ja työpaikkojen tupakointikielto, joka tuli voimaan vuonna 1995.

-  Se on ollut todellinen lasku, sillä kulutus on sen jälkeen pysynyt matalalla tasolla, sanoo THL:n tutkija Otto Ruokolainen.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi