play

Valvonnan kukkasia: Roudarin pitää käydä 1 000 euron kurssi - paitsi jos käy itse lavalla

Toimitus

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi joutuu tulkitsemaan eduskunnan säätämiä lakeja, kelvottomiakin, kirjoittaa toimittaja Timo Riistaniemi kolumnissaan. Hän antaa esimerkiksi viranomaisvalvonnasta rokkiorkesterin toiminnan.

Laki kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä 2. pykälän 8. kohta määrittää että kuljettajalla ei tarvitse olla ammattipätevyyttä jos hän kuljettaa materiaaleja tai laitteita, joita hän käyttää ammattia harjoittaessaan.

- Kun tätä lausetta yrittää verrata orkesterin toimintaan, on päädytty tulkintaan, että soittajilla, äänimiehillä, valomiehillä on kyydissä laitteita, joita he tarvitsevat ammattinsa harjoittamiseen. Lisäksi kaikki samalle työmaalle menevät henkilöt ja laitteet voivat kulkea samassa kyydissä, Riistaniemi kirjoittaa.

Kun roudarin tehtävää peilaa säädökseen, niin kysymys kuuluu, onko auton kyydissä sellaisia materiaaleja tai laitteita, joita roudari käyttää ammattia harjoittaessaan. Mikäli roudari ainoastaan kantaa muiden laitteita, Trafin asiantuntijan tulkinta on, että roudarin on hankittava ammattipätevyys.

- Tuhat euroa kurssista voi olla aloittelevan rokkiyhtyeen puolen vuoden bruttotulo, Riistaniemi toteaa.

Tilanne on kuitenkin toinen, jos roudari käy itse lavalla soittamassa, laulamassa tai toimii äänimiehenä.