play

Kehitteillä olevalta aurinkouunilta toivotaan paljon

Aurinkouuni on parhaillaan toisessa testivaiheessa Marokossa. Osana uunissa on pohjoiskarjalaista vuolukiveä.

Aurinkouuni on parhaillaan toisessa testivaiheessa Marokossa. Osana uunissa on pohjoiskarjalaista vuolukiveä. Kuva: Jarno Pääkkönen

Karjalainen

Suomen kivitutkimussäätiö, Itä-Suomen yliopisto ja marokkolainen Ibn Zohr yliopisto tekevät yhteistä tutkimushanketta uudenlaista aurinkoenergiaa hyödyntävän uunin markkinoille tuomiseksi.

Ruoanlaittoa helpottamaan suunniteltu aurinkouuni on parhaillaan toisessa testivaiheessa Marokossa. Osana uunissa on pohjoiskarjalaista vuolukiveä.

Erityisesti päiväntasaajan seudulle suunnitellun laitteiston on arvioitu olevan arjen avun lisäksi myös ympäristöystävällinen, sillä uuni ei tarvitse polttopuuta.

Tuloksia testivaiheesta odotetaan syksyllä ja mahdollisesti ensi talvena tehdään päätöksiä tuotteen kaupallisesta tulevaisuudesta.

Kivitutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja Reijo Vauhkosen mukaan pitkään puuhasteluksi leimattu aurinkoenergia on otettava entistä selvemmin tulevaisuudessa esille. Hankkeiden ei kuitenkaan tarvitse olla valtavia auttaakseen.

Vauhkosta uuniprojektissa kiinnostaa uuden innovatiivisuuden lisäksi myös Tulikiven laajenevat mahdollisuudet mahdollisen uuden tuotteen kautta.

Aiheesta laajemmin tiistaina Karjalaisessa.