Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

"Tuolla harjoitteli Hassisen kone, tuossa kuoli Saarikoski" - Niikan alasajo on surutyötä

Niinivaaran vanhalla vesitornilla Niinivaaran lukion viimeiseen abiturienttivuosikertaan kuuluvat Timo Salonen (vas.), Anne Lodders ja Opri Kangas, portailla alinna äidinkielen ja ilmaisutaidon opettaja Kirsi Jaatinen. Niinivaaran vanhalla vesitornilla Niinivaaran lukion viimeiseen abiturienttivuosikertaan kuuluvat Timo Salonen (vas.), Anne Lodders ja Opri Kangas, portailla alinna äidinkielen ja ilmaisutaidon opettaja Kirsi Jaatinen.

Joensuun koulumaailmassa eletään mullistusten vuosia. Yksiköt kasvavat ja toiminta tehostuu, ajan hengen mukaan.

Yksi näkyvimmistä ja kuuluvimmista muutoksista tapahtuu syksyllä, kun Niinivaaran lukio ja koulu lakkaavat olemasta.

Niinivaaran lukio on ollut maakunnan tunnetuimpia oppilaitoksia, musiikki- ja ilmaisupainotteisen linjansa brändäämä paikka, jonka nykyiset ja entiset oppilaat ovat vuodesta toiseen korostaneet koulunsa persoonallisuutta.

- Tuntuu aivan hullulta, että tällaisesta voidaan luopua, taivastelee Niikan tämän kevään abiturientti Opri Kangas, 18.

Niinivaaran lukiolaiset lampsivat jatkossa keskustan Papinkadulle Joensuun yhteiskoulun lukioon, josta syntyy Pohjois-Karjalan suurin päivälukio. Taideaineiden opetus säilyy - siis mahdollisuus opiskella draamaa, musiikkia ja tanssia kuten ennenkin. Niikalta tutut opettajatkin jatkavat JYK:issä.

- Niinivaaran vahvuus on kuitenkin ollut pienuudessa, joka on synnyttänyt sen Niikan hengen, miettii opettaja Kirsi Jaatinen.

- Meillä oppilaat ovat kasvattaneet toisiaan. Jos tänne on tullut kusipää, hänet on äkkiä hiottu mukavaksi.

Kiipeämme valokuvausta varten Niinivaaran symbolille, vanhalle vesitornille. Opettaja Kirsi Jaatinen haikailee kävellessä koulunvieruksen tuttuja pihlajia ja omenapuita. Näiden keskellä on pidetty ulkotunteja hyvällä säällä.

- Tuolla oli talo, jossa Hassisen kone harjoitteli. Tuossa sairaalassa kuoli Pentti Saarikoski, ja tuolla takana asui Tuula-Liina Varis. Kirkkoja täällä on ollut parhaimmillaan kolme, Jaatinen osoittelee.

- Koko Niinivaaran mäki on täynnä latausta. Kaikki sitä eivät ymmärrä.

- Taidelukioiden ja taiteellisen ilmaisun opetuksen alasajo ja yhdistely on käynnissä koko maassa. Kun perinteet katkotaan, saadaan kasvatettua tahdotonta heittopussi- ja pätkätyövoimaa. Tuntuu, että tämä on ollut kokoomus-Suomen linja, vaikka sitä ei saisi julkisesti sanoa ääneen, Jaatinen huokaisee.

Menestys-näytelmää esitetään Niinivaaran lukion salissa vielä 8.5., 9.5., 11.5. ja 12.5. kello 19.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa