Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Uusia soittimia kehitetään yhä - Asiatuntija: "Aluksi luulin painovirheeksi"

Taideyliopiston sävellyksen ja musiikinteorian aineryhmän lehtori, säveltäjä Vladimir Agopov kertoo Savon Sanomissa soitinten kehityksen lisäksi muun muassa, onko viime vuosina keksitty täysin uusia soittimia.

Onko täysin uusia soittimia kehitetty viime vuosina?

- On. Luin meidän radio-orkesterin ohjelman ja huomasin, että yhdessä kohdassa soittimena mainittiin ”kontraforte”. Luulin aluksi, että kyseessä on jokin painovirhe, sillä en ollut koskaan kuullut sellaisesta soittimesta, Agopov sanoo.

- Kun otin asiasta selvää, kävi ilmi, että se on täysin uusi, New Yorkin orkesterin soittajan Lewis Lipnickin aloitteesta kehitetty soitin. Lipnick oli ollut tyytymätön soittimeensa, kontrafagottiin, sillä sen tekniikka ei ole kehittynyt paljon, vaan soitin on melkein samanlainen kuin se oli parisataa vuotta sitten.

Soitinten laatuun vaikuttaa moni asia. 1600-1700-luvuilla valmistetut viulut ovat esimerkiksi parempia kuin nykypäivän.

- Osittain asia selittyy sillä, että 1600-1700-luvuilla oli aivan huippuluokan viulunrakentajamestarit, mutta myös ilmastolla on merkityksensä. Euroopassa oli tuolloin kylmä. Kylmyys vaikutti puihin niin, että ne kasvoivat hitaasti, jolloin puu oli kestävämpää. Nykyinen talousmetsä tuottaa huonolaatuista puuta: se hajoaa melkein käsiin eikä ole hyvää soitinmateriaalia. Valmistusmateriaalilla on suuri merkitys viulun soinnin kannalta.

Asiasta kertoi Savon Sanomat.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa