play

Streptokokki A tarttui lapsiin pesäpalloleirillä - tapauksia ilmennyt Ilomantsissa ja Joensuussa

Toimitus

Ilomantsissa kahdeksalla ja Joensuussa yhdellä lapsella on todettu Streptokokki A:n aiheuttama nielutulehdus.

Sairastuneet ovat osallistuneet 28.6.-3.7 Siilinjärvellä järjestetylle valtakunnalliselle pesäpalloleirille, jossa osallistujia oli noin 1500 eri puolilta Suomea.

Ilomantsissa näytteet on otettu kaikista leirille osallistuneista sekä heidän perheenjäsenistään. Kaikki sairastuneet ja positiivisen nielunäytteen antaneet ovat saaneet lääkityksen. Pohjois-Karjalasta leirille osallistuneita joukkueita on tiedotettu asiasta.

Leirille osallistuneidentilannetta seurataan: oireilevia henkilöitä kehotetaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen nielunäytteen ottamista ja lääkityksen aloitusta varten.

Kiireellisissä tilanteissa voi ottaa yhteyttä yhteispäivystyksen puhelinneuvontaan. Mikäli epidemia laajenee ja saman joukkueen sisällä tartuntoja todetaan useampia, ohjelmoidaan koko joukkuetta ja perheenjäseniä koskeva näytteenotto keskitetysti kotikunnasta.

Tavallisin streptokokki A -bakteerin aiheuttama infektio on kuumeinen nieluinfektio eli angiina. Streptokokki A leviää nielusta tai nenästä pisaratartunta tai käsien välityksellä kosketustartuntana lähikontakteille.