Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Sunnuntaisuomalainen: Suomen taloudesta päättää pieni joukko

Aihekuva Aihekuva

Taloudellinen valta on luisunut Suomessa poliittisilta päättäjiltä virkakoneistolle, arvioivat Sunnuntaisuomalaisen haastattelemat talousasiantuntijat. Heidän mielestään Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajamassa leikkauslinjassa näkyy vahvasti valtiovarainministeriön (VM) virkamiesten kädenjälki.

Virkakoneiston johdolla valmisteltu tiukan talouskurin linja esiteltiin vaalien alla maaliskuussa, ja se otettiin Sipilän hallitusohjelmaan lähes sellaisenaan, arvioi pitkän virkauran valtionhallinnossa tehnyt valtiotieteen tohtori, dosentti Seppo Tiihonen. Tiihosen mukaan poliitikot ottavat VM:n laskelmat vastaan kritiikittömästi.

- Virkamiehiin suhtaudutaan melkein kuin sydänspesialistiin, heidän tekemiään arvioita ei kiistetä, Tiihonen sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiihonen väittää, että Suomen julkisen talouden suuntaviivoista päättää todellisuudessa pieni joukko virkamiehiä. Siihen kuuluu seitsemän VM:n johtavaa virkamiestä.

Talousasiantuntijat eivät kyseenalaista VM:n osaamista mutta pitävät ongelmallisena sitä, että virkamiehet eivät tarjoile päätöksentekijöille vaihtoehtoja.

- Kyllä poliitikkojen pitää virkamiehiä kuunnellakin, mutta heidän ei pitäisi piiloutua virkamiesten selän taakse. Suomeen on pesiytynyt kulttuuri, jossa talouspolitiikasta on yritetty tehdä keinotekoisesti mahdollisimman epäpoliittista, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas kommentoi.

VM:n kansantalousosastoa johtava Markus Sovala kiistää väitteet, joiden mukaan talouspolitiikan linjoista sopii kourallinen virkamiehiä. Hän sanoo, että valmisteluun osallistuu laaja joukko VM:n asiantuntijoita.

- Suomen talous on erittäin huonossa kunnossa. Olisi ihme, jos ei tässä tilanteessa esitettäisi parhaan käsityksemme mukaan sitä, mitä tilanteen korjaamiseksi pitäisi tehdä, Sovala perustelee VM:n ajamaa leikkauslinjaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa