Tiistai, 20.8.2019 
Sami, Samuli, Samu
Kotimaa

Kristian hämmentyi varusmiesten kohtelusta - näin vastaavat VR ja Avecra

  • Aaro Virolainen

Hyvinkääläinen Kristian Vepsäläinen on hämmentynyt tavasta, jolla varusmiehiä kohdeltiin täyteen myydyn IC-junan ravintolavaunussa matkalla Helsingistä Joensuuhun viime perjantaina.

- Junaan nousi Kouvolasta ryhmä varusmiehiä. Hämmennyin siitä, miten junan ravintolavaunua pyörittävän Avecran henkilökunta suhtautui heihin täysin toisen luokan kansalaisina, Vepsäläinen kirjoittaa Karjalaisen yleisönosastolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puhelimitse tavoitettu Vepsäläinen ei koe suuttuneensa vaan kirjaimellisesti hämmentyneensä.

Vepsäläisen mukaan varusmiehille huomautettiin heidän repuistaan heti, kun he alkoivat jonottaa juotavaa ja syötävää. Käsky kuului, ettei reppuja saa laittaa penkeille.

- Tästä huomautettiin jopa sen jälkeen, kun laukku oli lattialla jalkojen välissä, tilannetta tarkkaillut Vepsäläinen kirjoittaa.

Samaan aikaan pöydissä istui Vepsäläisen mukaan pukumiehiä ja pukunaisia, joiden laukut eivät tuottaneet Avecralle päänvainvaa, vaikka ne olivat penkeillä.

- Eivät jotekin mystisesti olleet mikään ongelma, sillä näistä huomautettiin matkustajille vasta, kun sitä vaadin, kirjoittaa Kristian Vepsäläinen.

Hänen mukaansa pukumiehiä huomautettiin laukuista kerran.

- Eikä huomautuksen noudattamatta jättäminen ollut mikään ongelma.

Jo armeijan käynyt Vepsäläinen kysyy nyt, eikö varusmiesten raha kelpaa ja eikö nöyryytykseksi riitä se, että he matkustavat käytävillä ilman paikkalippuja.

- Pitää nöyryyttää lisää tekemällä heille ravintolavaunussa eri säännöt kuin muille?

 

Avecra aloitti sisäisen selvityksen nähtyään Vepsäläisen kirjoituksen.

- Sain äskettäin mediaseurannasta tiedon, enkä vielä tiedä yksityiskohtia. Selvitämme, mitä on tapahtunut, toteaa toimitusjohtaja Ville Melkko.

Hän korostaa, ettei Avecra halua syrjiä varusmiehiä tai muitakaan asiakkaitaan.

- Jos toiminta on koettu toisenlaiseksi, pahoittelen syvästi sitä, Ville Melkko sanoo.

Hän kertoo, ettei isoja matkatavaroita - kuten matkalaukkuja - saa viedä ravintolavaunuihin, sillä ne vievät tilaa ja voivat olla turvallisuusriski.

Tässäkin yhtiön on Melkon mukaan kohdeltava tasapuolisesti kaikkia.

- Kirjoituksessa viitattiin pukuihmisiin. Läppäreitä ja salkkuja harvoin uskalletaan jättää paikoille, joten pyrimme noudattamaan maalaisjärkeä, kuten kaikessa muussakin toiminnassamme, Melkko avaa sääntöjä.

Hän uskoo, että armeijan isot reput sopivat laukkuhyllyille tai ainakin vaunujen auloihin.

- Vaikeampi ne on ottaa ravintolavaunuun mukaan.

Kahdesti viikossa Joensuu-Helsinki-väliä junalla kulkeva Vepsäläinen ei ole täysin vakuuttunut, mahtuvatko täyteen sullotut armeijan rinkat hattuhyllyille.

- Hattuhyllyillä on yleensä muiden matkustajien tavaroita.

Viime perjantaina hän kiinnitti huomionsa varusmiesten junakohteluun ensimmäisen vaan ei viimeisen kerran.

- Paluumatkalla törmäsin siihen, että konduktööri hääti varusmiehiä pois puolityhjän DuettoPlus-vaunun yläkerrasta.

- Jos ne ovat hinnaltaan samanlaisia kakkosluokan paikkoja kuin muut, miksi niissä ei saisi olla? Vepsäläinen kysyy.

VR:n viestintäpäällikön Mika Heijarin mukaan DuettoPlus-vaunut - joiden alakerrassa on ravintola - olivat anniskelualuita yläkertoja myöten vielä viime vuonna.

- Suomalaisen alkoholilainsäädännön vuoksi sinne ei saanut mennä ilman lippua ja paikkavarausta.

Vuoden alusta lukien yläkertoja ei enää ole tulkittu anniskelualueiksi, joten ilman lippuja ja paikkavarausta kulkevilla varusmiehilläkin on nyt oikeus istua vapailla paikoilla.

Heijari ei tunne tapauksen yksityiskohtia ja pahoittelee joutuvansa jossittelemaan: onko konduktööri muistanut muutoksen, onko paikoille ollut tulossa joku, olivatko tulijat sillä hetkellä varaamassaan kabinetissa ja niin edelleen.

- Tässä on monta eri vaihtoehtoa. Toki on ikävää, jos näin on käynyt. Totta kai me olemme pahoillamme.

Varusmiehet saavat matkustaa kaukojunissa ilman lippua sillä ehdolla, että he ovat armeijan lomapuvussa mukanaan varusmieskortti VR-tunnisteella. Muussa tapauksessa alennus on noin puolet ja lähijunissa tasan puolet.

VR:n ja puolustusvoimien sopimus ei vielä mahdollista paikan varaamista, mutta uudesta neuvotellaan. Heijari uskoo, että paikkaliput järjestyvät varusmiehille kesään mennessä. Tavoitteena on rakentaa mahdollisimman yksinkertainen, helppo ja vaivaton varausjärjestelmä.

- Tämä on tosi tärkeä juttu, että varusmiehet pääsevät varaamaan sen paikan, sanoo VR:n Mika Heijari.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa