Torstai, 21.1.2021 
Oona, Netta, Aune
Kulttuuri

Arvio: Näytelty Tatu ja Patu viihdyttää muttei mullista

  • Hannu Poutiainen
Riku Niemisen ja Anttil Holman tähdittämässä Tatussa ja Patussa maistuu näytteleminen. Riku Niemisen ja Anttil Holman tähdittämässä Tatussa ja Patussa maistuu näytteleminen.

Paperilla idea on mitä mainioin. Omintakeinen lastenkirjakaksikko Tatu ja Patu elävien näyttelijöiden tulkitsemana.

Toisin sanoen toilailemassa omintakeisine aivoituksineen keskellä oikeiden ihmisten oikeaa maailmaa. Ainekset absurdeille ja ajatuksia avartaville tilanteille ovat koossa ja lupaavat hyvää.

Mistä sitten johtuu, että Kanelia kainaloon tuottaa ainakin tässä kriitikossa lähinnä harmistusta ja melankoliaa? Siinä onkin pähkinä särjettäväksi.

Ainakaan syy ei ole Aino Havukaisen käsikirjoituksessa. Tatun ja Patun luojalta ei toki voi vähempää odottaakaan. Outolasta Helsinkiin matkaava kaksikko luovasti väärinymmärtää likipitäen kaiken ympärillään näkyvän.

Värikkäät veljekset ovat matkalla joulunviettoon ystävänsä Veeran (Eedit Patrakka) ja tämän äitien (Pirjo Lonka ja Mari Lehtonen) luokse. Veera ei kuitenkaan ehdi asemalle ajoissa, ja heput lähtevät vaeltamaan kaupungissa Mr Beanin tai Monsieur Hulotin tapaan. Eli ensin ojaan, sitten allikkoon ja allikosta seuraavaan ojaan.

Enimmäkseen Rike Jokela on ohjannut Tatun ja Patun harhailut hyvällä otteella. Liike on ripeää olematta hektistä. Kuvailmaisusta löytyy useampikin oivalluksen rahtunen.

Myös Veeran kotiympäristö perhesuhteineen on hahmotettu ymmärryksellä. Aikuiset eivät käyttäydy täydellisesti, mutta eivät toisaalta alennu lässyttämään ja lepertelemään.

Suurimmaksi kompastuskiveksi muodostuu itse päänuppivaljakkopari. Antti Holma ja Riku Nieminen hoitavat kyllä roolinsa.

Oleellisin jää silti puuttumaan, sillä näyttelijöiden näytteleminen näyttää ja tuntuu näyttelemiseltä. Roolit ovat rooleja eivätkä ruumiillistu. Tatu ei ole Mr Bean eikä Patu ole Monsieur Hulot. Toisin sanoen Nieminen ei ole Rowan Atkinson eikä Holma ole Jacques Tati.

Laajassa kuvassa tällä ei ole tietysti väliä. Viihdyttävän ja avartavakin lastenelokuvan kohdeyleisö luonnollisesti antaa piut paut kriitikolle ja hänen melankolialleen.

Elokuva sai arvostelussa kaksi tähteä viidestä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi