Lauantai, 29.2.2020 
---
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kulttuuri

Katri Valan muisto elää edelleen Ilomantsissa

Ilomantsin keskustan liepeiltä löytyvä Katri Valan tie johdattaa vuonna 1928 valmistuneen kansakoulun pihaan ja vuonna 2009 avattuun Katri Vala kulttuurikeskukseen.

Katri Vala kuului 1920-luvulla syntyneeseen kirjailijaryhmään Tulenkantajat ja oli sen tunnetuimpia runoilijoita. Hänen esikoiskokoelma Kaukainen puutarha julkaistiin vuonna 1924. Vala oli ensimmäisiä runoilijoitamme, joka käytti vapaamittaa ja hän pysyi uskollisena tyylilleen koko runoilijauransa ajan. Hän oli paitsi runoilija myös kantaaottava pakinoitsija ja kääntäjä.

Katri Vala, oikealta nimeltään Karin Alice Wadenström, syntyi Muoniossa. Isän metsänhoitajan työ vei perheen Ilomantsiin, jossa Vala vietti kuusi lapsuusvuotta vuosina 1905-11.

Vala kävi koulua kulttuurikeskuksen viereisessä rakennuksessa. Isän kuoltua perhe muutti Porvooseen. Vala kouluttautui kansakoulun opettajaksi ja työ kierrätti häntä paikkakunnalta toiselle.

Ilomantsissa vuosina 1925-29 opettajana toiminut Katri Vala opetti ja asui äitinsä ja veljensä kanssa samoissa yläkerran huoneissa, mitkä nyt ovat kulttuurikeskuksen tiloja.

Täysin varmasti Ilomantsi-viitteitä sisältäviä runoja on Valan runoista seitsemän. Esteetikko Valaa inspiroi muun muassa ortodoksinen kirkko ja pappilan tienoo, missä hän ensin asui.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa