Maanantai, 18.11.2019 
Tenho
Kulttuuri

Kauhua kansalle, joka pimeydessä vaeltaa

  • Karjalainen

Joensuulainen Harri Linnera, 38, on mukana Kauhukulttuuriseurassa, joka perusti kotimaiselle kauhulle omistetun Kuolleen silmät -nimisen lehtijulkaisun. Ensimmäinen numero ilmestyi heinäkuussa.

Pohjois-Karjalassa on Linneran mukaan paljonkin kauhukertomusten aineksia. Ensimmäisinä tulevat mieleen Pilkon hautausmaan virvatulet ja Liperin soramonttumurhaaja. Linneran mielestä suomalaisia tarinoita ja mytologiaa pitäisi käyttää enemmän.

- Monesti ajatellaan, että suomalainen kulttuuri on tarinamielessä jotenkin rajoittavaa ja aina pitää lähteä Amerikkaan. Ei se niin ole, meillä on valtavasti materiaalia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän muistuttaa kuitenkin mauttomuuden vaarasta, joka piilee etenkin lähihistorian tapahtumia käsiteltäessä.

- Aikaa on kuluttava tarpeeksi, ennen kuin juttuihin kannattaa kajota. Kauhukertomus Anneli Auerista olisi tässä vaiheessa aika makaaberi.

Kuolleen silmissä on vahva joensuulaisedustus. Linneran lisäksi puikoissa häärää Karjalaisenkin lukijoille tuttu Jokke Saharinen. Onko kyseessä sattuma vai onko Cinemarenkin kotikaupungissa tapahtumassa kauhukulttuurinen herääminen?

- Jonkinlaista elävöitymistä on havaittavissa niin täällä kuin muuallakin. Lehdestähän on tullut jo muutama arviokin, ja Tampereella ensimmäinen painos on myyty loppuun, Linnera luettelee.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa