Perjantai, 14.5.2021 
Tuula
Maakunta

Joensuussa kokeillaan uusia liikkumisvälineitä työasiamatkoilla

  • Jani Leinonen

Joensuun työpaikolla kokeillaan syyskuun aikana uusia sähköisiä liikkumisvälineitä työasiamatkoilla. Lisäksi kannustetaan perinteisiin ”viisaan liikkumisen” kulkutapoihin, kuten kävelyyn, pyöräilyyn, kimppakyyteihin ja joukkoliikenteeseen.

Mukana kokeilussa ovat Joensuun kaupunkirakenneyksikkö, lupa- ja viranomaisyksikkö, tekninen keskus, vapaa-aikapalvelut, Joensuun Tiedepuisto Oy ja Banssi itä Oy. Kyse on liikkumisen ohjauksen hankkeesta, johon kaupunki on saanut valtionavustusta.

Kokeilun taustaksi on selvitetty työpaikkojen nykyisiä liikkumiskäytäntöjä, -olosuhteita ja työntekijöiden liikkumisen nykytilaa. Syyskuun aikana toteutetaan kokeilu, jossa työntekijöitä kannustetaan testaamaan uudenlaisia liikkumistapoja työasiamatkoilla.

Tavoitteena on kestävän liikkumisen mahdollistaminen ja lisääminen työpaikoilla. Parhaimmillaan kokeilun aikana voidaan vähentää työntekijöiden tarvetta käyttää omaa autoa työasiamatkoilla ja sitä kautta myös kodin ja työpaikan välisillä matkoilla. Hankkeen toivotaan luovan myös pysyviä uusia käytäntöjä. Hankkeesta saadut kokemukset ja vaikutukset raportoidaan.

Syyskuun kokeilujakson aikana kokeilussa mukana olevien työpaikkojen työntekijät pääsevät testaamaan työasiamatkan taittamista esimerkiksi Arcus-velomobiililla (kuvassa), Movementalsin sähköpotkulaudalla, sähköavusteisella polkupyörällä ja Segwayn Ninebot Mini Pro -henkilökuljettimella. Lisäksi työntekijöiden käytössä on Waltti-kortteja.

Kokeilussa korostetaan liikkumisen turvallisuutta ja työntekijät perehdytetään liikkumisvälineiden käyttöön sekä niitä koskeviin liikennesääntöihin.

Viisaan liikkumisen edistäminen on viime vuosina herättänyt työpaikkojen kiinnostuksen. Kokemusten perusteella kävellen, pyöräillen ja joukkoliikenteellä liikkuminen lisää työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia ja vähentää ajoneuvopysäköinnin tarvetta. Työnantajalle sairauspoissaolojen ja pysäköintipaikkojen vähenemä näkyy kustannussäästöinä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi