Torstai, 22.8.2019 
Iivari, Iivo
Maakunta

Joensuussa rakentamisen tahti on kiivaampi kuin Helsingissä - maakunnan sisällä erot ovat jättimäisiä

  • Marita Jalkanen
Joensuussa rakentaminen on kiivasta etenkin Penttilässä. Joensuussa rakentaminen on kiivasta etenkin Penttilässä.

Joensuu ja Kontiolahti kuuluvat Suomen kasvukeskusalueisiin, kun mittarina on asuntorakentamisen määrä.

Muuttoliiketutkija, valtiotieteen tohtori Timo Aro on suhteuttanut rakentamisen määrän ja asukasluvun kaikista Suomen kunnista. Joensuu on Suomen 20 suurimman asuntorakentamiskunnan joukossa sijalla 12 ja Kontiolahti sijalla 13. Julkisuudessa paljon esillä olevat kasvukeskukset Tampere ja Helsinki löytyvät sijaluvuilta 22 ja 49.

Liperi löytyy selvityksen sijaluvulta 47, eli rakentamisen määrä on ollut Liperissä suhteellisesti samaa tasoa kuin Helsingissä. Selvitys perustuu Tilastokeskuksen aineistoihin.

Aron mukaan on positiivista, että maakunnalla on yksi tai kaksi kasvavaa veturia. Ilman niitä maakunta olisi paljon vähemmän houkutteleva.

Kasvulla on myös toiset kasvot.

- Ongelma on se, että kasvu keskittyy sekä valtakunnallisesti että maakuntien sisällä. Itä-Suomessa kasvu tarkoittaa Kuopiota ja Joensuuta, Aro toteaa.

Joensuun seudun ulkopuolella Pohjois-Karjalassakin näkyy koko maan polarisaatio, ja erot ovat Aron mukaan valtavan suuria. Selvityksessä oli mukana 311 kuntaa. Esimerkkeinä maakunnasta Juuka on sijalla 294, Lieksa 303 ja Valtimo sijaluvulla 304.

- Keskustelussa Suomesta on unohtunut maakuntien sisäinen polarisaatio, Aro toteaa.

Koko juttu tilaajille: Asuntorakentaminen Joensuussa Suomen huipputasoa

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa