Sunnuntai, 5.7.2020 
Unto, Untamo
Maakunta

Kolille perustettiin geokätköjen sarja - löytyvät poikkeavista kohteista

  • Jani Leinonen

Kolille ja lähialueelle on syksyn aikana perustettu geokätköjen sarja, jonka tavoitteena on saada lisätyksi tietoutta käynnissä olevasta Metso- ohjelmasta. Metso-geokätköt on sijoitettu erilaisiin, tavallisesta metsäluonnosta poikkeaviin kohteisiin.

Pääosa kohteista on ohjelmassa toteutuneilla yksityisillä suojelualueilla.  Kätkösarja tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua Kolin ympäristön monipuoliseen metsäluontoon ja ominaispiirteisiin myös kansallispuiston ulkopuolella. Monilla kohteilla on luontoelämysten lisäksi tarjolla upeita maisemanäkymiä.

Kätköjä on kaikkiaan kymmenen. Niistä seitsemän on Kolin alueella, yksi Juuassa ja kaksi Kontiolahden puolella. Kätkörasioista löytyy qr-koodeja, joiden avulla älypuhelimella pystyy helposti saamaan lisätietoa sekä Metso-ohjelmasta että kunkin kohteen erityisominaisuuksista. Qr-koodi muodostaa linkin tietylle sivulle netissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Geokätköily on nykyisin melko yleinen harrastus, johon ovat innostuneet niin nuoret kuin vanhemmatkin. Harrastajat itse piilottavat kätköjä erilaisiin paikkoihin. Kätkön koordinaattien avulla sitten toiset harrastajat etsivät rasian maastosta tai rakennuksista käyttäen apuna älypuhelimia, tabletteja tai gps-laitteita.

Geokätköjen koordinaatit löytyvät kansainväliseltä geochacing.com- sivustolta. Kolin kätköt löytyvät sivustolta joko karttahaulla tai hakusanalla MetsoKoli. Kolin kohteet ovat olleet käytössä noin viikon ajan. Kätköilijät ovat ottaneet ne hyvin vastaan. Kahdeksalla ensimmäisellä kätköllä käytiin jo ensimmäisenä päivänä. Innokkaimmat etsijät hakivat kätköjä otsalamppujen avulla.

Kolilla uudet geokätköt ovat osa Suomen metsäkeskuksen MetsoKätköily- hanketta. Yhteistyökumppaneina ovat olleet alueen metsänomistajat, 4H-yhdistys ja matkailuyhdistys. Kätkörasioiden suunnittelua ja niiden rakentamista teki kaksi nuorta Juuan 4H-yhdistyksestä.

Hanke toteutettiin yhteistyöhankkeena Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa. Pohjois-Karjalassa toinen kymmenen kätkön sarja avataan vielä tänä syksynä Pyhäselän alueella.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi