Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Maakunta

Joensuun toistuvat hajuhaitat kaupungin tiedossa - ilmoituksia tulee yleensä kolmesta kohteesta

  • Anni Lampinen
  • Juha Inkinen
Lemminkäisen asvalttiasemasta (kuvassa keskellä) tehdään ratapihan ja Kontiosuon jäteaseman ohella eniten valituksia pahasta hajusta. Lemminkäisen asvalttiasemasta (kuvassa keskellä) tehdään ratapihan ja Kontiosuon jäteaseman ohella eniten valituksia pahasta hajusta.

Joensuussa Karsikon, Hukanhaudan ja Niinivaaran alueilla on valitettu ajoittaisesta pahasta hajusta jo useamman vuoden ajan.

Alueiden hajuhaitat on Joensuun kaupungin ympäristönsuojeluyksikössä tiedostettu, ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen vakuuttaa.

Ympäristönsuojeluyksikköön tulee eniten ilmoituksia pahasta hajusta kolmesta kohteesta: ratapihan alueelta, Lemminkäisen asfalttiasemalta sekä Kontiosuon jäteasemalta. Myös Kuhasalon puhdistamosta ilmoitellaan usein.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Esimerkiksi jos haju on selvästi pikimäinen, voidaan olettaa, että se tulee asfalttiasemalta tai lähellä olevista päällystystöistä. Paikallisesti myös muista kohteista voi ilmetä hajuhaittoja, Leinonen toteaa.

Ilmoitusten ja valitusten myötä ympäristöviranomainen käy paikan päällä todentamassa tilanteen. Eli siis haistelemassa, lemahtaako jokin nenään vai ei.

Jos pahaa hajua ilmenee, yksikössä ollaan ensisijaisesti yhteydessä kolmeen todennäköisimpään hajunaiheuttajaan. Yleensä niiltä kysytään, onko niiden toiminnassa sattunut jotain poikkeavaa.

- Silloin kuin kaikki toimii hyvin, hajuongelmia harvoin ilmenee. Kun hajua ilmenee, on kyse useimmiten siitä, että tuotannossa tai toiminnassa ole kaikki täysin kunnossa, Leinonen selventää.

Lisää aiheesta tilaajille:

Pahojen hajujen todennäköisimmät lähteet ovat viranomaisten tiedossa

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa