Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Maakunta

Metsätuotteiden menestys siivittää vuoden yrittäjiä

  • Karjalainen
  • Sirpa Suomalainen
Susanna Maaranen Susanna Maaranen
Metsä on yhteinen nimittäjä maakunnan Vuoden Yrittäjä -palkinnon saajilla. Tohmajärveläinen Nordic Koivu Oy tuottaa laadukasta koivunmahlaa ja tutkii ja kehittää mahlan hyödyntämistä raaka-aineena elintarvike-, juoma- ja kosmetiikkateollisuudessa.

Nurmekselainen Koneurakointi S. Kuittinen Oy on puolestaan perinteisempi metsäalan yritys. Perheyritys harjoittaa koneellista puunkorjuuta ja -kuljetusta Pohjois-Karjalassa, Savossa ja Kainuussa.

Yritykset palkittiin Pohjois-Karjalan Yrittäjien yrittäjäjuhlassa lauantaina Valtimolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nordic Koivu kasvattaa ensi keväänä rajusti tuotantoaan. Viime keväänä kerätty mahlamäärä jäi vielä alle miljoonan litran, mutta yritys on tehnyt kuluvana vuonna metsänomistajien kanssa niin paljon uusia alihankintasopimuksia, että ensi keväänä hätyytellään huonompanakin mahlavuonna kahden miljoonan litran rajaa.

Yritys laajentaa ensi vuonna myös tuotantotiloja Tohmajärvellä niin, että käyttöön tulee noin 2 000 neliön verran uutta tehdas- ja varastotilaa. Laajennusosa on suurempi kuin nykyiset tilat. Kevään mahlasesonkiin ei laajennus kuitenkaan vielä valmistu.

- Ensi kevät mennään aika äärirajoilla entisissä tiloissa ja joudumme lisäksi vuokraamaan varastotilaa. Uudet tilat ja tuotantokapasiteetti mahdollistavat noin kymmenkertaisen mahlantuotannon, kertoo yrittäjä Susanna Maaranen.

Koneurakointi S. Kuittinen Oy:n Simo Kuittinen katsoo oman yrittäjäntaipaleensa alkaneen 18-vuotiaana vuonna 1974, jolloin hän aloitteli kimppakoneella yhdessä isänsä kanssa.

Vuosien mittaan konekanta on lisääntynyt niin, että yrityksellä on tällä hetkellä 50 omaa metsäkonetta ja 6 puutavararekkaa. Yritys työllistää myös muutaman alihankintayrityksen koneineen.

Omia työntekijöitä Koneurakoinnilla on noin 90. Tytäryhtiö Huolto-osapiste Oy työllistää lisäksi muutaman henkilön. Huolto-osapisteen toimitusjohtaja on Jani Kuittinen, Simo Kuittisen poika.

Yrityksille valmistui viime vuonna uudet toimitilat Känkkäälän teollisuusalueelle Nurmekseen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa