Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Maakunta

Sisarukset Thaimaasta adoptoineet vanhemmat: "Alku oli kuherruskuukautta"

  • Taru Väänänen
  • Riikka Hurri
Annu Tajakka ja Rami Paakkinena alkoivat yrittää lasta kymmenen vuotta sitten. Meen (vas.) ja Napatin odottaminen vei neljä vuotta. Annu Tajakka ja Rami Paakkinena alkoivat yrittää lasta kymmenen vuotta sitten. Meen (vas.) ja Napatin odottaminen vei neljä vuotta.

Napat, 6, ja Mee, 2,5, muuttivat Joensuuhun Thaimaasta vuosi sitten huhtikuussa. Annu Tajakka ja Rami Paakkinen saivat tietää tammikuussa, että heille on tulossa sisarukset. Maaliskuun lopussa pari matkusti Bangkokiin.

Ensimmäinen tapaaminen lastenkodissa kihelmöi vatsanpohjassa. Hoitajat istuivat sohvalla, kun tuoreet vanhemmat leikkivät lastensa kanssa.

- Siinä mietti, että voiko sanoa R-alkuisia sanoja, jos ne kuulostavat lapsista pelottavalle, Tajakka kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensimmäiset viikot olivat tutustumista ja tunnustelua. Suomessa kesä oli helppo aikaa, kuin kuherruskuukausi. Hiljalleen esille alkoi tulla myös negatiivisia tunteita, kiukkua ja rajojen etsimistä. Napatille esikoulun aloittaminen syksyllä oli iso muutos, sillä se tarkoitti vanhemmista erilleen joutumista.

Pari elää nyt väsyttävää ja vauhdikasta mutta pitkään kaivattua pikkulapsiarkea.

- Meille kävi ihan täydellisesti, Annu Tajakka kiteyttää.

Viime vuonna Suomeen tuli virallista reittiä eli adoptiopalvelunantajien kautta yhteensä 70 lasta. Määrä on 2010-luvulla laskenut huomattavasti.

Hakijoita on niin vähän, että osa maiden myöntämistä kiintiöpaikoista jää vaille hakemuksia.

- Käyttämättä jäi viime vuonna toistakymmentä hakemuspaikkaa, kertoo kansainvälisen adoptiopalvelun päällikkö Irene Pärssinen-Hentula Pelastakaa Lapset ry:stä.

Lisää aiheesta Karjalaisen tilaajille:

Yhä useampi pari miettii adoptiota, kunnes on liian myöhäistä

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa