Tiistai, 14.7.2020 
Alisa, Aliisa
Maakunta

Kolumni: Tilaselvitysten legopalikoita pitää sekoittaa luovasti

Joensuun kaupunki tekee tänä vuonna selvityksiä muun muassa kulttuuri- ja musiikkitiloista ja siitä, voisiko kaupungin hallinnon keskittää yhden katon alle.

Tilaselvityksissä olisi oiva tilaisuus sekoittaa pakkaa ihan kunnolla.

Ajatuksilla voi leikitellä ilman realismin rajoitteita. Niin pitäisi luovuutta käyttää niissäkin pöydissä, joissa tilavuokrienkin realismi on pakko huomioida.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kulttuuri kiinnostaa. Lounaspöydissä on jo kyselty, mihinkä sellaisen kulttuuritalon voisi sijoittaa. Että onko tonttia ja paikkaa?

Paikka järjestyy, jos halutaan järjestää.

Yksi Joensuun keskustan kaupunkikuvallinen erityisyys on niin sanottu monumentaaliakseli. Se on julkisten toimintojen ja rakennusten jatkumo kaupungintalosta yliopistokampukselle. Matkan varrella ovat taidemuseo, Lyseon lukio, peruskoulu ja urheilutalo.

Merkkirakennusten jatkumoon voi vielä kauempaa Yliopistokadun varrelta laskea Luken Metla-talonkin, niin erityinen rakennus se on.

Kyllä siihen riviin yksi kulttuuritalo mahtuisi. Otto-Iivari Meurmanin asemakaavassa vuodelta 1927 julkisten rakennusten bulevardin päätepisteeksi Länsikadun reunalle on piirretty puiston ympäröimä rakennus...

Yliopistokadun kampuksella alkava kaavamuutostyö avaa hurjasti lisää mahdollisuuksia mielikuvituksen lentoon. Suunnittelussa koko yliopistoalueen kiinteistöjen käyttömahdollisuudet mietitään ihan uusiksi.

Olisikohan Carelia-salin nurkilla tilaa uusiin avauksiin?

Eliel Saarisen kaupungintalo on monumentti omassa luokassaan. Se on kestänyt ryhdikkäänä jo toistasataa vuotta, vaikka onkin siellä työskentelevien viranhaltijoiden mukaan kylmä talvella, kuuma kesällä ja nykyaikaisiin vaatimuksiin epäkäytännöllinen.

Miksipä ei sekoitettaisi vähän kaikkia meneillään olevia tilaselvityksiä. Talotekniikkaa voi päivittää. Sijoitettaisiin vaikkapa kulttuurin tiloja kaupungintaloon, jos on näköpiirissä sellainen mahdollisuus, että hallinto sieltä väistyy.

Oikeastaan on aika vaikea villissäkään mielikuvituksessa sijoittaa kovin radikaalia uusiokäyttöä Eliel Saarisen taloon, joka on itsessään taideteos ja yhtenä Saarisen harvoista kaupungintaloista kansallisia harvinaisuuksia.

Tavoitettavuus keskellä kylää kaupungintalolla on ykköshyvä. Alun perin kaupungintalo olikin monipalvelukeskus, jossa oli kätevästi melkein kaikki, vankilasta lainakirjastoon ja palokuntaan.

Vaikka puitteet ovat arvokkaat, miksipä ei kaupungintalo voisi tulevaisuudessakin olla sekoitus monenlaista?

Jospa lopulta koeponnistettaisiin peruskorjauksen aikaan esillä ollut ajatus sisäpihan kattamisesta. Sinnehän voisi sijoittaa vaikka mitä.

Ja entäs ne Sirkkalan kampuksen tilat, jotka kaupungilla on kontollaan ammattikorkeakoulun peruina?

Tilaselvityksissä pyöritellään monenlaisia palikoita, ja niitä voi ja pitää sekoittaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi