Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Maakunta

Kunnanvaltuutettu valitti Rääkkylän valopiuhan lainapäätöksestä hallinto-oikeuteen

  • Sirpa Suomalainen
Kunnanvaltuustossa eriävän mielipiteen valopiuhan lainojen maksamiseen jättänyt Petteri Pakarinen (sd.) on valittanut kunnan päätöksistä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Pakarinen vaatii päätösten kumoamista ja toimenpidekieltoa.

Valitustaan Pakarinen perustelee useilla syillä. Hän moittii vastuun pakoilusta niitä, jotka jääväsivät päätöstä tehtäessä itsensä esittämättä perusteluja jääväämiselle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänestä 1,5 miljoonan euron laina heikentää entisestään todella huonoa kuntataloutta ja vaarantaa kunnan mahdollisuudet selvitä lakisääteisistä velvotteistaan.

Lainan takaisinmaksuohjelma on Pakarisen mielestä epäselvä ja vailla totuuspohjaa. Osuuskunta on hänen mielestään selvitystilassa, sen vakuudet olemattomat eikä sen käyvästä arvosta ole tehty ulkopuolista puolueetonta arviota.

Valituksessaan Pakarinen toteaa, että kuntalaki 129 kieltää tämänkaltaisen lainanoton ja -annon.

Itä-Suomen hallinto-oikeus pyytää Rääkkylän kunnalta ensi maanantaihin mennessä lausuntoa täytäntöönpanokiellosta ja 9.4. mennessä lausuntoa itse asiasta.

Valituksen kohteena on kunnanvaltuuston päätökset ottaa 1,5 miljoonan euron laina Kuntarahoitukselta ja maksaa sillä tietoverkko-osuuskunnan lyhennykset neljältä vuodelta sekä aiemmin myönnetty lyhytaikainen bullet-laina.

Neljän vuoden lyhennykset ovat 1,18 miljoonaa euroa ja lyhytaikainen laina 300 000 euroa.

Rääkkylän kunta on valopiuhan rakentamisen aikana tukenut hanketta 560 000 eurolla. Lisäksi valtuusto on vuosina 2012, 2013 ja 2014 antanut omavelkaiset takaukset 3,76 miljoonan euron lainoille.

Kunta on perustellut tietoverkko-osuuskunnan lainajärjestelyjä sillä, että lainat lankeavat joka tapauksessa kunnan maksettaviksi omavelkaisen takauksen vuoksi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa