Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Maakunta

Kolumni: Paljon vihatumpia ja vaarallisempia kuin Trump tai Putin

  • Jouko Kempas

Vihdoin hyttyset ovat täällä! Kyllä tästä kunnon kesä tulee, vaikka toukokuu on yrittänyt hämätä. Juhannuksena ei tule hyttyskapelo.

Hyvä, että on hyttysiä. Tuskin maltan odottaa paarmoja. Kärpästen kanssa pärjää, kun muistaa, että ne ovat olleet täällä pörisemässä paljon ennen meitä ihmisiä. Ihminen kuolee, mutta kärpänen elää niin kauan kuin maailmassa on likaa, saastaa ja sontaa. Tällä menolla siitä ei tule puutetta.

Hyttysiä on hyvä olla olemassa, sillä pikkulinnuille pitää olla ruokaa. Kun pihapiirissä on pikkulintuja, pysyy naapurin kissakin pulskeassa kunnossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyttyset ovat vihatumpia ja vaarallisempia kuin Trump ja Putin yhdessä ja erikseen. Tappavan vaarallisia ovat hyttyset, vaikka ei sitä vielä Suomessa uskota ja osata pelätä.

Suomessa tunnetaan vain noin 40 eri hyttyslajia. Ei kannata olla huolissaan. Lisää on tulossa. Ilmastonmuutos ja yltyvät myrskytuulet pitävät siitä huolen. Lisääntynyt matkailukin eri puolille maailman kolkkia auttaa. Turistit tuovat tuliaisia, tietämättään ja tahtomattaan.

Toki monille nykyiset 40 hyttyslajia on enemmän kuin tarpeeksi. Etenkin, kun ne kaikki ovat tulleet pyytämättä ja yllättäen juuri meidän takapihalle.

Toki hyttysistä on riesaa, kiusaa, kutinaa ja paukamia. Elämässä pitää olla kutinaa. Muuten olisi paljon tylsempää. Vaikka toisaalta on ihan sama, aiheuttaako kutinan lehto- vai luhtahyttynen, tai korpi- vai varjohyttynen. Kutiseeko isokirsihyttysen paukama eri tavalla ja enemmän kuin etelänhorkkahyttysen?

Onneksi hyttyset eivät ole sen suurempia kuin ovat. Vain harva hyttynen on 16 milliä pitempi ja useimmat painavat alle 2,5 milligrammaa. Jos hyttyset olisivat suurempia, tietysti niitä olisi helpompi läiskiä hengiltä. Tosin silloin sotkukin olisi suurempaa, näyttävämpää ja näkyvämpää.

Yleensä Suomessa hyttyset elävät korkeintaan 3–4 viikkoa. Osa kuolee nuorempana. Se on aika vähän siihen nähden, että vanhin nykyisen näköisen hyttysen fossiililöytö on 79 miljoonaa vuotta vanha.

Suomalainen hyttynen lentää harvoin yli 100 metrin matkoja. Hyttynen pysyy kotona. Se on hyvä. Toki hyttyset osaavat hyödyntää voimakkaita ilmavirtauksia ja vaeltaa niiden avulla jopa kymmeniä kilometriä. Siksi kannatan tuulivoiman lisäystä – tuulen voimaa – myös hyttysten karkottamiseen.

Hyttyset eivät tunnista eivätkä tunnusta omakotitonttien, kuntien, valtioiden ja EU:nkaan rajoja. Ne tekevät sitä, missä ovat hyviä: lisääntyvät ja leviävät. Maailmalla tunnetaan noin 3 500 eri hyttyslajia. Wikipedian mukaan niistä parisataa lajia imee ihmisverta ja satakunta hyttyslajia levittää ihmisille jopa tappavan vaarallisia tauteja. Hyttyset levittävät malariaa, denguekuumetta, aivotulehduksia ja zikavirusta. Denguevirusta on löydetty Ranskassa ja Pohjois-Italiasta Länsi-Niilin virusta.

Vielä niitä ei ole Suomessa. Siksi kannattaa pysyä visusti kotona, pukea päälle pitkähihaista, villasukat ja pipo. Sitten vielä piiloon sängyn alle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi