Tiistai, 11.12.2018 
Taneli, Tatu
Maakunta

Taimenen entistä kutualuetta kunnostettiin talkoilla Nurmeksen Honkalanjoessa

  • Jaakko Pikkarainen
  • Jaakko Pikkarainen
Honkalanjoen kunnostustalkoisiin osallistui yli 30 henkilöä. Honkalanjoen kunnostustalkoisiin osallistui yli 30 henkilöä.
K-ryhmän ja WWF:n yhteishanke järjesti lauantaina talkoot, joissa kunnostettiin Nurmeksen Honkalanjoen taimenen entistä kutualuetta. Lähellä Pielistä sijaitseva koskialue on perattu muun muassa uittoa varten.

- Taimenelle on mahdollista nousta tähän koskeen ja lisääntyä siinä, WWF:n virtaesiasiantuntija Manu Vihtonen kertoi. Joen vesi on tutkittu, ja muun muassa lajistonsa puolesta se soveltuu myös taimenelle.

Talkoissa kunnostettiin muutaman sadan metrin päässä Pielisestä olevaa koskiosuutta. Sitä kivettiin ja siihen tehtiin soraikkoja. Lisäksi aikaisemmin kivetty 15-20 metriä pitkä sivu-uoma on avattu, mikä lisää kutukelpoista koskialuetta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Paikallinen asukas otti yhteyttä Vihtoseen kosken kunnostamikseksi. Virtavesiasiantuntijan mukaan tällaisissa hankkeissa tarvitaan lähinnä sen toimeenpanijaa ja talkoolaisia. Kunnostamista varten paikalle oli tuotu kiveä ja soraa noin 25 kuutiometriä.

Talkoisiin osallistui yli 30 henkilöä muun maussa Pohjois-Karjalan vapaa-ajan kalastajista ja Lipinlahden osakaskunnasta.

Taimen on aikoinaan noussut Honkalanjokeen kutemaan. Sittemmin nousu tyssääntyi patoon, jonka vuoksi joen alkuperäinen kanta hävisi. Pato purettiin jo aikoja sitten.

Vihtonen kertoi alkuun katsottavan, alkaako taimen nousta jokeen kutemaan omatoimisesti. Mikäli näin ei tapahdu, niin sitten on mahdollista auttaa luontaisen kierron alkamista mäti-istutuksin.

K-ryhmän ja WWF:n K-Kalapolut -hanke alkoi viime vuonna.

- Nämä talkoot ovat tämän kauden neljännet, K-kohdekalakoordinaattori Inka Karjalainen kertoi. Aikaisemmin hanke on järjestänyt vastaavia talkoita Vihdissä, Kuhmossa ja Heinävedellä. Seuraavaksi hanke talkoiluttaa Tampereella.

Karjalainen sanoi kutualueiden kunnostuksen olevan jatkoa ryhmän toiminnalle kestävien kalakantojen puolesta. Hän arvioi tarvetta kunnostustöihin olevan kymmenissä tuhansissa kohteissa.

Hanke jatkuu vuoteen 2021, ja tavoitteena on työstää noin sata kohdetta kutukuntoon.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa