Tiistai, 22.1.2019 
Visa
Maakunta

Taistelunäytös veti Laulurinteen ääriään myöten täyteen - video tapahtumasta

  • Hannu Kauhanen
  • Marko Puumalainen

Media

Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlansa kunniaksi järjestämä kesäkiertue eteni torstaiksi Joensuuhun. Yleisöä tuli paikalle runsaasti jo iltapäivällä ennen taistelunäytöstä. Laulurinteellä esiteltiin Puolustusvoimien kalustoa, tosin ei ehkä järeimmästä päästä. Alikersantti Santeri Niskanen Kainuun tykistörykmentistä esitteli maalinpaikannuslaitetta Ilmavoimien reservin korpraalille Maria Karille.


Kiikaria muistuttava laite antaa maalin koordinaatit, jotka siirtyvät bluetoothin kautta tietokoneeseen. Sieltä maalin sijainti lähtee komentoon, joka välittää sen edelleen patteristolle.

– Tykin kantamasta riippuen välimatka voi olla esimerkiksi 10 kilometriä. Tykistö ei tietenkään maalia voi nähdä, mutta saatuaan koordinaatit ja ohjeet komennosta viestiyhteyden kautta kohteeseen on helpompi osua, Niskanen ja kevyttä kenttähaupitsia esitelleet alikersantit Onni Parttimaa ja Miikka Heiskanen kertoivat. Hekin olivat tulleet

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuuhun Kainuun Prikaatista, kuten iso osa muusta Puolustusvoimien paikalla olleesta väestä.

Kainuun Prikaatilla on kuusi sotilaskoiraa, joista yksi, kahdeksanvuotias saksanpaimenkoira Ego, oli saapunut paikalle viestimies Marika Nymanin seurassa.

Harjoituksissa sotilaskoirat majoitetaan matalaan ryhmätelttaan, jollainen oli pystytetty Egon ja Nymanin viereen.

Kainuussa hänkin palveleva joensuulainen Lasse Huovinen oli saanut kunnian näyttää, millainen Puolustusvoimien pioneerien työntövene oikein on.

– Tämä painaa tyhjänä 3 500 kiloa ja lasteineen melkein 5 000 kiloa. Kyytiin mahtuu kahdeksan sotilasta, Huovinen kertoi.

Toki esillä oli paljon muutakin. Kuka tahansa saattoi esimerkiksi vetää ylleen täyspakkauksen ja kokeilla, miltä se tuntuu.

Ja tietysti sotiemme veteraanien tukemiselle oli pystytetty oma telttansa.

Joensuusta Puolustusvoimien kesäkiertue jatkaa vielä Ouluun, Turkuun ja Lahteen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa