Tulosta tämä sivu
Maakunta

Mustalista: Loppu hyvin?

Arska, Reiska ja Unski ovat Jussin Hyvä yritys ky:n ainoat työntekijät. Palkat ja verot on Jussi pystynyt aina maksamaan, mutta vaikka pomo itse paiskii töitä kuutena päivänä viikossa lähes vuorokauden ympäri, niin yritys on koko ajan veitsenterällä. Isot firmat pystyvät tekemään samat työt halvemmalla.

Sitten Jussin firma saa niin ison urakan, että vuoden tulos ja työpaikat on turvattu, jos homma saadaan tehtyä määräajassa. Yksi työviikko olisi aikaa.

Maanantai. Arska ja Reiska paiskivat töitä paita märkänä, mutta Unskia ei näy eikä kuulu. Arska ja Reiska tekevät ylitöitä yömyöhään niin pitkään kuin jaksavat. Yrittäjä-Jussi tulee itsekin avuksi, mutta siitä huolimatta urakan aikataulu pettää jo ensimmäisenä päivänä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiistai. Arska ja Reiska raatavat minkä ennättävät. Unski pysyy poissa. Ei vastaa puhelimeen eikä ovikellon soittoon, kun hätääntynyt Jussi yrittää etsiä kadonnutta työmiestään. Iltapäivällä kaartaa taksi firman pihaan. Jussin helpotukseksi Unski nousee taksista, mutta pettyy saman tien, kun Unski horjahtelee pomonsa luo sammaltaen.

– Anna satanen kottia. Mummon eläke on tilillä vasta ens viikolla, jos ei saa astmarohtoja apteekista, niin mummokulta siirtyy ajasta ikuisuuteen ennen aamua.

Juha antaa kottia, kun Unski lupaa tulla töihin keskiviikkona aamulla ja lupaa olla ylitöissäkin niin kauan että urakka saadaan taas aikatauluun.

Keskiviikko. Arska ja Reiska paahtavat kuin viimeistä päivää. Iltapäivällä kurvaa taas taksi pihaan.

Unski horjahtelee Jussin eteen ja sammaltaa:

– Satanen kottia, heti! Mummo on puilla paljailla, jos ei saa ostettua polttopuita, niin aamulla on mummorukka kylmänä.

Jussi kertoo, että firman kassa on tyhjä, urakka pitäisi saada valmiiksi, sitä ennen ei kottia enää tipu.

Unski lyö heti, kaataa konttoripöydän, ulos mentyään viskaa Reiskan polkupyörän varaston katolle ja kusee Arskan työkalupakkiin.

– Nyt tuli potkut, huutaa vertavuotavaa nenäänsä pitelevä Jussi taksiin nousevalle Unskille.

– Riistäjäporvari, piä tunkkis, vastaa Unski.

Torstai. Jussi saa sakot laittomasta irtisanomisesta ja määrätään maksamaan rikoksen uhrille, Unskille, puolen vuoden palkka. Jussin yritys menee konkurssiin, Arska ja Reiska kortistoon.

Perjantai. Riemuitseva Unski nostaa jo kello 9 kantakapakassaan maljan erityisesti Tehylle ja OAJ:lle:

– Opettajatkin ovat valmiina lakkoon puolestani! On se lottovoitto syntyä Suomeen.