Perjantai, 19.7.2019 
Sari, Sara, Saara
Maakunta

Näin lukijat muistelevat ruotsin kielen opiskelua - Opettajan ylistypuhe vei yhden kiinnostuksen, toinen teki kavereidenkin kokeet

  • Anni Kuittinen
  • Juha Inkinen

Virkamiesruotsista kehkeytyy monelle korkeakouluopiskelijalle painajainen. Yliopistojen ruotsinopetuksen pahin ongelma on Itä-Suomen yliopiston kielikeskuksen johtaja Raija Elsisen mukaan se, että opiskelemaan tullaan yhä heikommalla kielitaidolla.

Peruskoulussa opetussuunnitelman mukaisia vaatimuksia ei läheskään aina saavuteta, ja lukiossa pakollisia ruotsinkursseja on vain viisi ja kirjoittajien määrä on vähentynyt huomattavasti.

Karjalainen kertoi torstaina, kuinka yksi korkeakouluopiskelija sai vapautuksen virkamiesruotsista, koska ei yksinkertaisesti saanut kurssia läpi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Karjalainen kysyi verkkosivuillaan lukijoilta, minkälaisia muistoja ruotsin opiskelusta on jäänyt. Suinkaan kaikki eivät ole vihanneet tuota naapurimaan kieltä, vaan joukossa on paljon myös heitä, joille se on ollut oppiaine muiden joukossa, ja toki osan suosikkikin.

Alla lukijoiden vastauksia siihen, minkälaisia muistoja ruotsista on jäänyt.

"Huonoja muistoja. Itsessään kielessä ei ole mitään vikaa, mutta yläasteella saatu huono opetus takasi sen, että jäin kelkasta jo ensimmäisen vuoden aikana. Opettajalla meni opetusaika villien oppilaiden kaitsemiseen ja itsenäisiä tehtäviä oli paljon. Lukioon mennessä osaaminen oli todella huonoa, eikä motivaatiotakaan löytynyt enää ollenkaan. Korkeakoulussa virkamiesruotsi meni läpi, mutta unohtui saman tien. Oliko vuosien turhasta opiskelusta mitään hyötyä? No ei."

Onneksi on englanninkieli

"Opetus oli todella hyvää ja oli helpompi oppia kuin englantia. Ruotsia opetettiin paljon ymmärrettävämmällä tavalla kuin englantia. Onniksi niin, koska muuten olisi jäänyt oppimatta."

opiskelija

"Aloitin ruotsin opiskelun yhteiskoulun ekalla luokalla 70-luvun alussa ja omasta mielestäni se oli yhtä helppoa, kuin englannin opiskelu, jota olin lukenut jo pari vuotta kansakoulussa. Sitten kun koulu muuttui yläasteeksi tuli vähän autettua kavereitakin ja kerkisin tehdä parit ylimääräisetkin kokeet osittain, kun opettajan silmä vältti. Ja kavereiden ruotsin numerot nousivat todistukseen,"rikos" lienee jo vanhentunut. Tällaisia muistoja ruotsin kielen opiskelusta, tosin nykyisin on jo paljon unohtunut, kun ei ole tarvinnut sitä käyttää."

Jykä 58

"Hyviä, ruotsin opiskelu oli helppoa ja mukavaa. Kirjoitin ruotsin lukion päätteeksi. Kieli on myös säilynyt muistissa hyvin jopa paremmin kuin englanti. Olen myös päässyt käyttämään kieltä."

Joke

Traumaattisia ovat muistot! Pitkällisen hiomisen jälkeen olin oppinut, miten äitini kielen puhumisessa pystyin peittelemään ärrävikaani. Pielisjärven yhteislyseolla alkoi minulle uusi kouluaine - ruotsin kieli. Huomasin heti ensitunnista, että siinä kielessä ärrät oli laitettu kertakaikkiaan hankalasti ja niitä oli paljon. Jostain kumman syystä opettaja halusi kuulla kaikkia vuorollaan. Ja sitten olikin hyvät neuvot tarpeen kun selvisi, että minulle sattuvassa kappaleessa on r-kirjaimia vilisemällä. Aina ei voinut vedota vessahätään tai ottaa hatkoja vaan piti yrittää vaikuttaa jotenkin opetusprosessiin. Kielen oppimisen sijaan oppi selviytymään. 

Unto Kärki

"Perussettiä muun ohessa. Yleissivistävää."

Puikkonen

"Ruotsin opiskelu 80-luvun lopulla oli aika tervassa etenemistä. Motivaatio oli matalalla koska ei ollut näkemystä missä sitä voisi tarvita eikä siihen törmännyt missään. Kelanauhurilta kuultu ääntämys oli feminiinistä siansaksaa joka vain huvitti. Päättötodistukseen kutonen, siis täydellistä pakkoruotsia. Olisipa vain silloin nähnyt tulevaisuuteen."

Kielikylpy

"Olin todella innostunut ruotsin opiskelusta. Asuin tuolloin Pirkanmaalla, kaksikielisessä kunnassa. Lukion päätyttyä lähdin kesätyöhön Tukholmaan. Olen saanut istutettua ruotsin kielen innon lapsiinikin, jotka ovat kasvaneet täällä Pohjois-Karjalassa. Ovat vissiin kummastuksia, kun tykkäävät ruotsista enemmän kuin venäjästä!"

Arja

"Aikoinaan opettajalla oli joku kumma päähän pinttymä, ettei kuulemma saanut puhua ruotsin ruotsia, vaan opiskeltaisiin suomen ruotsia. Tähän jäi minun ruotsin lukemiseni. Nykyään ruotsalaisten kanssa tulee juttuun ihan hyvin englannin kielellä ja suomenruotsalaisille puhun suomea!"

Vaikea opettaja

"Ruotsin kielen opettaja - hän oli tuon kielen "palvoja", ylisti ja ihannoi, se ylen innostunut ylistyspuhe ensimmäisellä tunnilla söi täysin kiinostuksen kyseiseen kieleen. Muistan kuinka me oppilaat katsoimme epäuskoisina toisiammen. Ihmisenä tuo opettaja oli ihan kiva, mutta se täydellinen hurahtuneisuus ruotsiin...  Koulun toinen ruotsinkielen opettaja oli asiallinen ja hänen tunnilla oppi.  Lukihäiriö hankaloitti oppimista, sinä aikana sitä pidettiin tyhmyytenä ja laiskuutena."

Kii

Lue lisää aiheesta (tilaajille):

Sini, 35, sai vapautuksen yliopiston virkamiesruotsista heikon kielitaidon vuoksi - "Pistin siihen kaikkeni, mutta virkamiesruotsiin ei yrittäminen riitä"

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa