Maanantai, 24.6.2019 
Juha, Janne, Jani
Maakunta

Itä-Suomen yliopistossa kehitetty uusia keinoja saastuneiden vesien kunnostukseen

  • Veikko Huotari
  • Mikko Makkonen
Itä-Suomen yliopistossa on kehitetty uusi materiaali saastuneiden vesien puhdistukseen, kertoo yliopisto tiedotteessaan.

Materiaalin kehitti väitöskirjatyössään filosofian maisteri Sebastian Abel. Materiaalin luvataan olevan aiempaa helppokäyttöisempi ja turvallisempi ympäristölle.

Haitta-aineet vesissä keskittyvät yleensä pohjasedimentteihin. Nykyisillä, sedimenttien poiskaivamisen sijaan käytettävillä menetelmillä pyritään yleensä siihen, että haitta-aineet tehdään vaarattomiksi. Näistä menetelmistä aktiivihiilen levittäminen sedimenttiin on ollut toistaiseksi lupaavin. Aktiivihiili sitoo haitta-aineet itseensä vähentäen niiden kulkeutumista ravintoketjuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt kehitetty materiaali koostuu raskaammasta ja tiheämpirakenteisesta savirungosta, johon kevyt jauhemainen aktiivihiili sidotaan. Kunnostusmateriaalin isompi raekoko ja korkeampi tiheys parantavat käytettävyyttä vesiympäristössä, lisäten kunnostusmateriaalin pysymistä käsitellyllä alueella, ja vähentäen näin esimerkiksi virtausten ja tuulten vaikutuksia kunnostuksen onnistumiseen.

Lisäksi uudella kunnostusmateriaalilla on aiempaa vähemmän haittavaikutuksia pohjaeliöstöön.

Haitta-aineiden aiheuttama ympäristön saastuminen on riski ekosysteemille ja ihmisten terveydelle. Monet haitta-aineet kulkeutuvat ympäristöön vapautuessaan lopulta jokiin, järviin ja meriin, joissa ne voivat kerääntyä eliöihin ja siirtyä ravintoketjussa myös ihmiseen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa