Lauantai, 29.2.2020 
---
Maakunta

Outokumpulainen Sanna Antikainen, 30, rynnisti eduskuntaan äänivyöryllä, kokee tärkeäksi erityisesti lastensuojelun - "Olen viettänyt lastenkodissa osan lapsuuttani, sillä molemmat vanhempani kuolivat alkoholiin"

  • Saija Kauhanen, Jaana Kainulainen
  • Pia Paananen
Sanna Antikainen jännitti vaalitulosta perheensä kanssa. Kuvassa Esa, Topi, Joni ja Sanna Antikainen. Sanna Antikainen jännitti vaalitulosta perheensä kanssa. Kuvassa Esa, Topi, Joni ja Sanna Antikainen.

Perussuomalaiset: Puolueen kannatus laski hieman. Sanna Antikainen, Jussi Wihonen ja Minna Reijonen aloittavat eduskunnassa.

Perussuomalaiset ylsi kolmeen kansanedustajanpaikkaan Savo-Karjalasta. Jo etukäteen oli selvillä, että kansanedustajapaikat menevät kokonaan uusiksi, sillä viime vaaleissa eduskuntaan valitut Pentti Oinonen, Kari Kulmala ja Kimmo Kivelä ovat siirtyneet sinisiin.

Perussuomalaiset sai vaalipiirissä 18 prosentin kannatuksen. Viime eduskuntavaaleissa kannatus ylsi 19,7 prosenttiin.

Iloinen ja kovin liikuttunut äänisaaliistaan ja kansanedustajapaikastaan oli outokumpulainen Sanna Antikainen, 30, joka sai peräti 5 793 ääntä ja nousi samalla vaalipiirin perussuomalaisten äänikuningattareksi. Neljän vuoden takainen äänisaalis oli 1 540.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Kyllä tämä hiljaiseksi vetää. Otan tuloksen vastaan nöyrin mielin. Olen kiertänyt paljon ja tavannut ison määrän ihmisiä.

Antikainen on lähihoitaja ja valmistuu keväällä sairaanhoitajaksi. Sairaanhoitajaopinnoista on jäljellä enää ruotsin ja englannin tentit sekä opinnäytetyön viimeistely. Perheeseen kuuluu aviomies sekä 7- ja 9-vuotiaat pojat.

- Haluan ajaa ihan tavallisten ihmisten asioita, erityisesti ihmisten, jotka ovat muita heikommassa asemassa, kuten eläkeläisten, vanhusten ja lapsiperheiden, Antikainen kertoi vaali-iltana.

Erityisen tärkeäksi asiaksi Antikainen sanoo kokevansa lastensuojelun, jonka tilanteeseen hän haluaa saada parannusta.

- Olen itse viettänyt lastenkodissa osan lapsuuttani, sillä molemmat vanhempani kuolivat alkoholiin. Olen saanut kokea sen, että yhteiskunta pystyy auttamaan, jos resurssit ovat kunnossa. Kiitän sydämestäni lastenkotiaikaa, psykologia ja kaikkea muuta apua, jota aikanaan sain. Ilman niitä en olisi päässyt elämässä eteenpäin ja olisi nyt tässä.

Joensuulaisen yrittäjän Jussi Wihosen, 55, luona riemu oli ylin jo ennakkoäänten jälkeen, sillä Wihonen näytti menevän selkeästi läpi. Kotona perheensä ja lähimmän tukijoukkonsa kanssa tuloksia jännittänyt Wihonen sai kaikkiaan 5 740 ääntä. Viime eduskuntavaaleissa hänen äänisaaliinsa oli 2 446.

- Tavoitteeni oli kuusituhatta ääntä. Sain ison potin ääniä, joten olen tyytyväinen. Nöyrä kiitos kaikille äänestäjille.

Joensuulainen tuore kansanedustaja uskoo äänestäjien halunneen muutosta.

- Kolme uutta ehdokasta alueelta kertoo siitä. Istuvia edustajia jäi nyt ulkopuolelle. Pidän myös positiivisena, että naisemme olivat vahvoja, mikä on hyvä juttu puolueen profiilille.

Wihonen käytti kampanjassaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon nimeä.

- Kansa haluaa olla satavarma siitä, että ääni menee sille, jolle se on tarkoitettu. Halla-aho sanoi, että äänestäkää muutosta. Minua äänestäneet voivat olla varmoja, että olen luottamuksen arvoinen.

Eduskunnassa aloittaa myös kuopiolainen farmaseutti Minna Reijonen, 42. Reijonen sai 4 927 ääntä. Reijonen jäi viime eduskuntavaaleissa vaalipiirin perussuomalaisten kuudenneksi joensuulaisen Osmo Kokon jälkeen. Tuolloin ääniä kertyi liki 3 000.

Joensuulaisen Osmo Kokon, 64, 3 930 ääntä riitti varasijalle. Viime eduskuntavaaleissa Kokko sai 3 411 ääntä.

- Tulos on hienoinen pettymys. Kentällä on ollut hyvin positiivinen vire ja toivoin, että se olisi realisoitunut enemmän ääniin. Olin myös neljän vedonlyöntitoimiston ykkösehdokas, Kokko pohti ennakkoäänien jälkeen.

Kokko kertoi, että olisi ollut nyt paljon valmiimpi ja innokkaampi eduskuntaan kuin ensimmäisellä kerralla. Kokko oli kansanedustajana vuosina 2011-2015. Häntä ei valittu jatkokaudelle vuoden 2015 vaaleissa.

- En ole maahanmuutosta paljon puhunut, vaan olen pysytellyt asialinjalla. Ilmeisesti äänestäjiin on vedonnut toisenlainen linja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa