Lauantai, 4.7.2020 
Ulla, Ulpu
Maakunta

Aseman seutu ruuhkautuu rakennustöiden vuoksi pahasti ja liikenne sakkaa välillä keskustassa asti - taksikuski joutuu välillä ehdottamaan asiakkalle ennemmin jalkaisin menoa

  • Olli Sorjonen
  • Mikko Makkonen

Asemanseutu ruuhkautuu herkästi, koska saattoliikenne kulkee nyt ainoastaan Kimmeliä vastapäätä olevasta risteyksestä.

Joensuun rautatieaseman saatto- ja pysäköintiliikenne on kulkenut nyt jo jonkin aikaa ainoastaan Kimmeliä vastapäätä olevan risteyksen kautta. Itäsillan päässä olevasta kiertoliittymästä asemalle ja uudelle Asemankaarelle saa nykyään ajaa vain joukkoliikenne.

Alueen liikennejärjestelyt ovat aiheuttaneet kuskeille päänvaivaa ja aseman seudulle ruuhkia.

– Alkuvaiheessa ongelmana oli, että ihmiset ajoivat joukkoliikenteelle tarkoitetulle kadulle, kertoo liikenneinsinööri Jarmo Tihmala.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiertoliittymään onkin lisätty viitoitusta, joka ohjaa autoilijat Kimmeliä vastapäätä olevaan risteykseen.

Myös poliisi on ollut jokuseen otteeseen sakottamassa yksisuuntaiselle joukkoliikennekadulle ajaneita autoilijoita.

AsemaKarjalainen20191114

Yksittäisiä vanhasta tottumuksesta joukkoliikennekadulle eksyviä autoilijoita suurempi ongelma alueella on se, että ruuhkahuippuina koko Itärannan liikenne sakkaa, kun Sirkkalan sillalta ja Kettuvaarantieltä tuleva liikenne yrittää kääntyä vasemmalle päästäkseen asemalle.

Tihmala kuvailee tämän hetkistä ratkaisua kompromissiksi. Toinen vaihtoehto olisi ollut ohjata liikenne Itäsillan tyven kiertoliittymän kautta alueelle.

– Emme halunneet kuitenkaan opettaa ja totuttaa ihmisiä ajamaan siitä, koska se ei ole lopullinen ratkaisu.

– Siinä ongelmana olisi ollut myös keskustasta ja Niinivaaran suunnasta tuleva risteävä jalankulku- ja pyöräliikenne.

Tihmala muistuttaa, että kyseessä on väliaikainen ratkaisu.

– Rakennusaikaiset liikennejärjestelyt ovat ongelmallisia, ei silloin voi useinkaan olla viimeisen päälle hyvää. Aina on kompromisseja tehtävä.

2156546

Alueen tilapäiset liikennejärjestelyt johtuvat siitä, että entisen linja-autoaseman paikkeille rakennetaan parhaillaan pysäköintitaloa.

Pysäköintitalon valmistuttua rautatieaseman alueen pysäköinti sekä saattoliikenne siirtyy sinne.

Tämän hetkisen parkkipaikan kohdalle on puolestaan määrä rakentaa tulevaisuudessa asuintaloja.

Aseman seudun pysäköintitalon rakentaminen alkoi syyskuun alussa ja alustavan arvion mukaan työt kestävät vuoden 2020 loppuun.

Pysäköinnin lisäksi myös saattoliikenne junille- ja busseille tulee pysäköintitalon valmistuttua kulkemaan sen kautta.

– Saattoliikenne tulee pysäköintitalon ensimmäiseen kerrokseen. Saman ”katoksen” alle tulee myös taksiasema, Tihmala sanoo.

rautatieasema05Karjalainen20191119

Jos tila saattopaikalla hetkellisesti loppuu, voivat saattajat ajaa pysäköintitalon parkkitiloihin.

Sirkkalan sillan kiertoliittymästä tulee kulku pysäköintitaloon, eli reilun vuoden kuluttua asemalle ei enää kuljeta Kimmeliä vastapäätä olevasta risteyksestä, vaan sekä saapuminen että poistuminen tehdään Sirkkalan kiertoliittymän kautta.

– Kiertoliittymän viides haara on jo olemassa, se on tällä hetkellä työmaakäytössä. Kovasti odotamme, että saamme sen liikennekäyttöön.

Pysäköintitaloon tulee noin 500 autopaikkaa, mutta rakentamisessa varaudutaan siihen, että paikkoja on myöhemmin mahdollisuus lisätä.

Sähköautoille varataan alustavan arvion mukaan kuusi paikkaa. Pysäköintitaloon tulee maan päälle neljä kerrosta.

Lisäksi rakennuksen kattotasanne rakennetaan pysäköintitilaksi. Kattopysäköintiä on tarpeen mukaan mahdollisuus hyödyntää myös talvella.

Pysäköintitalon rakentaa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja sen alustava kustannusarvio on noin 12 miljoonaa euroa.

”Odotellaanko vai yritätkö jalan?”

Perjantaisin ja sunnuntaisin kello kuuden aikaan illalla. Silloin Joensuun asemanseudun liikenne jumiutuu täysin, kertoo taksikuski Paavo Soikkeli.

Maanantaisena keskipäivänä ruuhkaa ei juurikaan ole ja Soikkeli ehtii vaihtamaan muutaman sanan toimittajan kanssa.

Rauhallisesta hetkestä huolimatta kourallinenkin autoja – tulevaa ja lähtevää liikennettä – saa aikaan monenkirjavia tilanteita.

Jokunen auto ei ole tietoinen, että Itäsillan juuren kiertoliittymästä ei saa enää nykyisin ajaa asemalle, vaan se katu on uusi joukkoliikennekatu.

Muutoinkin alueella ajetaan hyvin sekavasti, kuka koukkaa mistä minnekin.

rautatieasema04Karjalainen20191119 Taksikuski Paavo Soikkeli keroo, että ihmiset ajavat juna-asemalle edelleen vanhaan malliin, vaikka liikennejärjestelyt ovat muuttuneet merkittävästi.

Pari autoa on parkissa työmaa-aidan vieressä paikoilla, joita ei ole tarkoitettu pysäköimiseen, vaikka tilaa parkkipaikalla olisi runsain mitoin.

– Kun autot jätetään minne sattuu, tukkii se liikenteen. Ei tänne mahdu montaa autoa rinnakkain. Silloin mikään ei liiku, ja syntyy sumppu, Soikkeli kuvailee.

Oleellista olisi joustavuus.

- Ongelma on ärsyttävä, mutta ei vaarallinen silloin, kun ollaan hakemassa ihmisiä asemalta. Autossa joudutaan odottamaan ehkä jokunen minuutti pidempään, kuin Joensuun liikenteessä on totuttu.

Kun ihmisiä ollaan viemässä junalle, hetkellinenkin ruuhka on liikaa.

Soikkeli kertoo, että pahimmillaan liikenne seisoo ruuhkahuippuina Sirkkalan sillan keskustan puoleisessa kiertoliittymässä asti.

– Siinä voi sitten junalle kiirehtivälle asiakkaalle sanoa vain, että odotellaanko vai haluatko yrittää jalan, Soikkeli harmittelee.

Itä-Suomen poliisin vanhempi konstaapeli Jarkko Määttänen kertoo, että aina kun liikennejärjestelyt muuttuvat, ottaa aikansa ennen kuin ihmiset oppivat uudet säännöt.

– On se nyt mennyt parempaan suuntaan asemanseudulla, mutta aluksi sakkoja sai kirjoittaa paljon joukkoliikennekadulla.

Määttänen ihmettelee sitä, että osa joukkoliikenne kadulle ajaneista tiesi uusista järjestelyistä, mutta ajoi sinne silti.

– Vanhasta tottumuksesta ajellaan. Vaikka siinä on selvät liikennemerkit kieltämässä. 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi