Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
Maakunta

Värikkäät ja korkeat valopylväät ihastuttivat työmatkalaisia Joensuun seudun aamutaivaalla - lähetä kuva!

  • Jani Leinonen
  • Marko Puumalainen
Korkeat ja värikkäät valopylväät Joensuun taivaalla maanantaiaamuna. Korkeat ja värikkäät valopylväät Joensuun taivaalla maanantaiaamuna.

Upea tammikuinen haloilmiö ihastutti työmatkalaisia ainakin Joensuussa ja lähialuella. Lukuisat värikkäät ja paikoin korkeat valopylväät nousivat taivaalle kaupungin värikkäistä valoista.

Halot syntyvät, kun valo taittuu ja heijastuu pilvien jääkiteissä. Maanantaiaamun haloilmilössä valo tuli katu- ja mainosvaloista, mutta ilmiö voi syntyä myös auringon- tai kuunvalossa.

- Pysäköintialueen monista valonheittimistä voi muodostua oikea keinovalopilareiden metsä. Eri valonlähteissä valon väri on myös erilainen, jolloin nämä keinovalopilarit voivat olla hyvinkin vaihtelevan värisiä, Tähtitieteen harrastajain yhdistys Seulaset ry:n jäsen ja tähtiharrastaja Pertti Pääkkönen kertoo Karjalaisen arkistojutussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Korkeat valopatsaat voivat näkyä kymmenienkin kilometrien päähän.

- Tietyissä olosuhteissa suhteellisen kuivassa pakkassäässä, kun heikko lumisade leijailee alas, voi syntyä tällainen tavallaan haloilmiö. Valopilarit heijastuvat jääkiteistä ylöspäin katuvalojen tai autojen valojen vaikutuksesta. Valon pitää osua kiteisiin tietyssä kulmassa, jotta pilari nousee, kuvailee puolestaan meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitokselta Karjalaisen arkistojutussa.

Saitko sinä napattua kuvan aamun valoilmiöstä? Lähetä se meille! Voit lähettää kuvan myös Whatsappilla numeroon 050 3500 245.

Kysely on päättynyt.

844111485820749826341343488243150705655808o Kuva: Sami Tolvanen

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa