Perjantai, 4.12.2020 
Aira, Airi
Maakunta

Kouluruokailu pyritään järjestämään myös koulujen ollessa kiinni: "Ilmainen kouluruoka on oleellinen osa koulutusjärjestelmää"

  • Olli Sorjonen
  • Marko Puumalainen
Kouluruokailu pyritään järjestämään sitä tarvitseville oppilaille. Kouluruokailu pyritään järjestämään sitä tarvitseville oppilaille.

Lähes kaikkeen muuhun saatiin tiistaina ohjeistusta paitsi ruokakysymykseen.

Vaikka koulut suljetaan tietyin poikkeuksin keskiviikosta alkaen, pyritään kouluruokailu järjestämään oppilaille, jotka sitä tarvitsevat.

Valtioneuvoston maanantaina antamissa suosituksissa todetaan: Perusopetuksen osalta suositellaan, että opetuksen järjestäjät pyrkivät järjestämään alueellisesti osassa kouluista kouluruokailun sekä ylläpitämään opetuksen tukipalveluita ja oppilashuollon palveluita.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen kertoi tiistaiaamuna, että kouluruokailun järjestämisvastuu on kunnilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Avi (aluehallintovirasto) tekee koulutilojen käytöstä ja sulkemisista määräykset alueellisesti.

Tässä yhteydessä odotetaan myös tarkempia linjauksia kouluruokailun järjestämisestä. Asialla on merkitystä varsinkin vähävaraisille perheille.

- Ilmainen kouluruoka on oleellinen osa koko koulutusjärjestelmää, Lehikoinen toteaa.

Kaiken keskiössä on valmiuslaki ja sen soveltamisasetukset. Valmiuslaki oli määrä hyväksyä tiistaina eduskunnan täysistunnossa.

- Me odotamme yhtä suurella mielenkiinnolla, mitä sieltä käy ilmi, niin kuin kaikki muutkin, kertoi tiistaina iltapäivällä Avin Esko Lukkarinen.

Lukkarisen mukaan olisi ensiarvoisen tärkeää, että ohjeet ovat selkeät ja koko maan kattavat.

- Kun ministeriö on saanut soveltamisasetukset valmiiksi, tekee Opetushallitus ohjeistuksen, Lukkarinen kertoi marssijärjestyksestä.

Tiistaina illalla avin nettisivuille oli tullut kattavat ohjeet lähes kaikesta muusta koulutoiminnan järjestämiseen liittyen, mutta kouluruokailukysymys oli edelleen auki. Kysymys on ilmeisen vaikea ratkaista käytännössä.

Sivuilla todetaan: "Asia on valmistelussa ja siitä tiedotetaan lisää heti kun mahdollista."

Lisää tietoa asiasta on luvassa keskiviikkona.

Kontiolahden sivistysjohtaja Jyrki Rautiainen kertoi tiistaina päivällä, että Kontiolahdella selviteltiin parhaillaan, mitä Valtioneuvoston maanantainen suositus voisi tarkoittaa käytännössä.

- Se on selvää, että ruokailu järjestetään niille poikkeusryhmille, jotka jatkavat kouluilla.

Poikkeuksena kouluissa järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen 1.-3. luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville.

Rautiainen pohti, asettaako kouluruokailu oppilaita eriarvoiseen asemaan, kun osa oppilaista voi tulla koululle helpostikin kotoa syömään, ja osa ei. Toisaalta vähävaraisille perheille kouluruoka voi olla merkityksellinen.

- Toivottavasti saamme viranomaisilta tarkennusta asiaan pian.

Lue myös:

Lounasravintolat ahdingossa koronan takia - "Kukaan ei tiedä, missä tilanteessa olemme huomenna"

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi