Torstai, 28.1.2021 
Kalle, Kaarlo, Kaarle
Maakunta

”Potilasturvallisuus vaarantuu, vaikeuttaa lääkärien rekrytointia” – Siun soten ylilääkärit vaativat luopumista potilastietojärjestelmästä

  • Karjalainen
  • Juha Inkinen
Kuvituskuva Kuvituskuva

Siun sote on mukana keskisen Suomen asiakas- ja potilastietojärjestelmä-hankkeessa. Siun soten ylilääkärit vaativat välitöntä hankkeesta luopumista Karjalaisen mielipideosaston kirjoituksessa, jonka ovat allekirjoittaneet kirurgian apulaisylilääkäri Lauri Pautola, teho-osaston ylilääkäri Sanna Pohjanpaju, sydänkeskuksen ylilääkäri Tuomas Rissanen sekä 44 muuta Siun soten ylilääkäriä.

He perustelevat kantaansa näin:

"1. Kilpailutuksessa ovat jäljellä Cerner ja Epic. Kummankaan osalta ei ole olemassa toimivaksi osoittautunutta eurooppalaista käyttöönottoa. Uutissuomalaisen (Karjalainen, 7.3.) perusteellisessa artikkelissa esitetyn mukaisesti ongelmat ovat olleet vakavia niin Tanskassa kuin Uudellamaalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

2. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa on monella alalla pula erikoislääkäreistä. Väistämättä lisääntyvä kirjaaminen vähentää potilastyöhön käytettävissä olevaa aikaa. Kliinisen tiedon löytyminen hidastuu ja potilasturvallisuus vaarantuu erityisesti akuuteilla erikoisaloilla.

3. Heikosti toimiva sairauskertomusjärjestelmä vaikeuttaa tulevaisuudessa lääkärien rekrytointia.

4. Hankkeen kustannukset paisuvat koko ajan. 350 miljoonan euron kokonaisbudjetti tarkoittaa Siun sotelle 81 miljoonan euron kustannuksia 10 vuoden aikana, eikä tämä sisällä vielä käyttöönotosta tai tehokkuustappiosta aiheutuvia merkittäviä lisäkuluja. Nykyiseen Mediatriin verrattuna kulu on 2,5-kertainen.

HUS on jo joutunut nostamaan budjettiaan 450 miljoonasta lähes 800 miljoonaan, eivätkä suurimmat sairaalat ole vielä mukana. Tehokkuustappion hintaa ei HUS:ssakaan ole yritetty arvioida.

5. Potilastietojärjestelmien tuottamaa säästöpotentiaalia ei ole 30 vuoden kuluessa pystytty tieteellisesti todentamaan. Jäljellä olevista vaihtoehdoista syntyvä tehokkuustappio (Tanskassa 17 prosenttia) taas on kiistaton. Se on selvästi pitkäikäinen, ellei pysyvä.

6. On epäviisasta ohjata suuri rahavirta ulos Suomesta, kun pakkoa tähän ei ole ja kotimaasta on tarjolla paljon halvemmalla parempia järjestelmiä.

7. Nykyisessä terveydenhuollon rahoituskriisissä aiempaan nähden moninkertainen lisäkustanne vaikuttamattomaan tietojärjestelmätoimintaan ei ole järkevää."

Siun soten ylilääkärit esittävät seuraavaa:

"1. Hankkeesta luovutaan välittömästi. Toteutusprojektiin osallistuminen on väistämättä kalliimpaa kuin mahdollisten sanktioiden hyväksyminen ja puhtaalta pöydältä aloittaminen.

2. Aloitetaan vakavamielinen kotimaisten vaihtoehtojen (Mediatrin kehitystyö Sagan pohjalta tai Esko-konsortioon liittyminen) selvitys.

3. Kliinistä työtä tekevät lääkärit otetaan mukaan hankkeeseen alusta lähtien todellista tarvetta vastaavaa järjestelmää kehittämään."

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi