Keskiviikko, 3.3.2021 
Kauko
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Koronaviruksen brittimuunnos iski Ilomantsiin - koronasuosituksia on pidettävä nyt käskyinä

  • Karjalainen

Koronaepidemiassa ollaan taas uudessa tilanteessa, eikä nyt saatu edes kesäistä ensimmäisen ja toisen aallon välistä hengähdystaukoa. Koronarokotuksetkaan eivät ehtineet helpotukseksi, kun maailma, Suomi ja Pohjois-Karjala siirtyivät kolmanteen aaltoon.

Koronaviruksen viheliäisyydestä käy todisteeksi se, että helposti tarttuvan brittimuunnoksen ”pesäpaikaksi” Pohjois-Karjalassa on paljastunut Ilomantsi. Missään emme voi olla huolettomina ja tuudittautua turvallisuuden tunteeseen. Koronan edessä jokaisen on oltava valpas ja kuuliainen.

Britanniasta leviämään lähtenyt korona on levittäytynyt jo hyvin laajalle maailmassa, ja aiempaa ainakin puolta nopeammin leviävä virus on todellinen riski ja vaara.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siun sote ja ilomantsilaiset ansaitsevat suuren kiitoksen nopeasta ja huolellisesta testaamisesta ja ohjeiden noudattamisesta. On vielä hyvä mahdollisuus, että laajempi kriisi saatiin ainakin tältä erää selätetyksi.

Juuri nyt on jokaisen velvollisuus, kaikkialla, välttää kaikkia vältettävissä olevia kontakteja ja välttämättömässä liikkumisessa ja asioinnissa noudattaa äärimmäistä varovaisuutta. Kahden metrin turvaetäisyys ja maskien käyttö on otettava käskynä, ei suosituksena.

Oma ja läheisten terveys mutta myös sairaalan kyky hoitaa kaikki sairaat on pitkälti meidän omissa käsissämme. Niin vakava sairaus kuin covid-19 onkin, sen torjunta on hämmentävän yksinkertaista: sairastaminen kotona, käsien pesu, välimatkan pitäminen, yskiminen nenäliinaan tai vähintäänkin hihaan ja maskin huolellinen käyttö.

Rokotuksista ei tähän hätään ole apua kuin aivan vanhimmille ja koronapotilaita hoitaville. Tämänkin pitäisi helpottaa painetta sairaaloissa ajan kuluessa. Muilta osin rokotelupaukset ja -aikataulut ovat osoittautuneet ylioptimistisiksi. Aktiiviväestö saa odottaa rokotetta vielä kuukausia. Se on iso pettymys elinkeinoelämälle.

Odotusaika voi olla siinä mielessä hyväksikin, että epäröijät ehtivät vakuuttua rokotteen turvallisuudesta. Silloin rokotekattavuus nousee siitäkin hyvästä tasosta, jota tutkimukset nyt Suomessa lupaavat.

EU selvittää nyt, miksi rokotteita ei olekaan luvattuja määriä. Selvitettäköönkin tarkasti, vetäisikö joku välistä paremmalla hinnalla. Se on varmaa, että iso soppa on syntymässä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi