Sunnuntai, 11.4.2021 
Minea, Verna
Maakunta

Siun sote: Koronarokotusajat varataan jatkossa vain puhelimitse, rokotettavien joukko rajattu aiempaa tarkemmin - yli 80-vuotiaille soitetaan henkilökohtaisesti

  • Anni Rodriguez

Siun sote tekee muutoksia koronarokotuksien ajanvarauksen toteuttamiseen. Muutoksia tehdään ajanvarauksessa ilmenneiden teknisten ongelmien vuoksi ja sähköisestä ajanvarauksesta luovutaan kokonaan.

Siun soten netissä toimiva ajanvarausjärjestelmä ei ole kestänyt koronarokotusten ajanvarauksista aiheutunutta kuormitusta ja palvelu ei ole toiminut toivotulla tavalla.

Seuraavaksi Siun sote yrittää lisätä järjestelmän kapasiteettia. Jos tämä ei onnistu, Siun soten palvelujohtaja Jarmo Kukkosen mukaan seuraava vaihtoehto on hankkia kokonaan uusi ajanvarausjärjestelmä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näkökulma: Näkökulma: Vatulointia ja vitkuttelua Siun soten rokotusten varaamisessa, nyt yritetään taas uutta tapaa

Siun sote on päättänyt soittaa kaikille yli 80-vuotiaille pohjoiskarjalaisille, joita ei ole vielä rokotettu, ja jotka eivät ole ikäpalvelujen piirissä. Kaikille yli 80-vuotiaille tarjotaan koronarokotusaikaa henkilökohtaisesti puhelimella soittamalla. 

Pohjois-Karjalassa on tällä hetkellä vajaat 8 000 yli 80-vuotiasta, jota ei ole vielä rokotettu. Soittokierros tulee Siun soten arvion mukaan kestämään kolme viikkoa. Soittokierros aloitetaan jo tällä viikolla, ja se aloitetaan yli 90-vuotiaista. Koronarokotuksen ajanvarauspuhelut voivat tulla myös tuntemattomasta numerosta. 

Soittokierroksen vuoksi Siun sote on päättänyt luopua kokonaan kirjeistä, joita aiemmin suunniteltiin lähetettävän ikäihmisille.

Kun kaikki yli 80-vuotiaat on rokotettu, siirrytään rokotuksissa 70–79-vuotiaiden rokotuksiin. Tässä ikäryhmässä rokotuksissa edetään porrastetusti siten, että ensimmäisenä rokotetaan 75–79-vuotiaat. Siun sote tiedottaa seuraavien ryhmien rokotuksista verkkosivuillaan ja paikallislehdissä. Rokotusten eteneminen riippuu rokotteiden saatavuudesta.

Kotihoidon asiakkaat saavat koronarokotukset kotihoidon kautta. Kotihoidon työntekijät kartoittavat rokotuksen haluavat asiakkaat ja sopivat rokotuksen järjestämisestä. Koronarokotusta tarjotaan myös kotona asuvien ikäihmisten ja kotihoidon asiakkaiden kanssa samassa taloudessa asuville omaishoitajille ja yli 70-vuotiaille henkilöille. Siun soten ikäihmisten palvelut soittaa ja tarjoaa koronarokotusaikaa kaikille ikääntyneille omaishoitajille ja omaishoidettaville. Myös asumispalveluissa ja perhehoidossa ikääntyneiden rokotukset järjestetään paikan päällä. Koronarokotusaikaa ei siis tarvitse itse varata.

Ensi maanantaina 1.3. avautuu varattavaksi jälleen uusi noin 2 000 kappaleen erä koronarokotusaikoja. Näitä aikoja voivat varata vain 65-69-vuotiaat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. (Tarkempi listaus sairauksista löytyy THL:n sivuilta täältä.) Aika varataan puhelimitse. Siun sote lähettää tähän edellä mainittuun riskiryhmään kuuluville 65–69-vuotiaille tekstiviestin muistutukseksi rokotusoikeudesta vielä tällä viikolla.

Rokotusajat eivät ensimmäisellä viikolla riitä kaikille rokotusvuorossa oleville. Uusia koronarokotusaikoja avataan lisää aina maanantaisin.

Puhelinajanvarauksen resursseja on lisätty ja puheluihin on vastaamassa hoitajia aiempaa enemmän. Myös tekniikan puolella puhelinjonopaikkojen määrää on kasvatettu niin, että korkeintaan 1 000 soittajaa voi olla jonossa yhtä aikaa. 

Rokottajien suhteen on Pohjois-Karjalassa ollut palvelupäällikkö Johanna Ahvalon mukaan hyvä tilanne. Yksittäisillä pienemmillä paikoilla on ollut pulaa, ja rokottajia rekrytoidaan parhaillaan lisää.

Paikoitellen rokottamiset voivat näkyä terveysasemien muissa palveluissa.

Rokotuksia tehdään maakunnassa terveysasemilla ja Joensuussa kahdessa eri pisteessä, Malmikadulla ja Siilaisen terveysasemalla.

Alla vielä tiivistettynä ohjeet puhelinajanvaraukseen:

Puhelinajanvaraus aukeaa maanantaina 1.3.2021 klo 8 numerossa 013 330 2131.

Koronarokotusajan voivat varata vain 65–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Aikoja on varattavissa noin 2000, mikä tarkoittaa sitä, että aikoja ei riitä ensimmäisellä viikolla kaikille rokotusvuorossa oleville.

Koronarokotusaikoja avataan lisää aina maanantaisin.

Puhelinajanvaraus suljetaan, kun rokotusaikoja ei ole enää tarjolla. Asiasta kerrotaan ajanvarausnumerossa ääniviestillä.

Rokotteiden sopivuus vaikuttaa rokotusjärjestykseen

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kahdenlaisia rokotteita. Astra Zenecan rokote sopii ainoastaan alle 70-vuotiaille ja Biontech-Pfizerin ja Modernan rokotteita voi antaa kaikille yli 16-vuotiaille.

Siun sote rokottaa Biontech-Pfizerin ja Modernan rokotteilla ensin yli 80-vuotiaat. Tämän jälkeen rokotuksissa edetään 70-79-vuotiaisiin. 

Astra Zenecan rokotteella rokotetaan alle 70-vuotiaat, jotka kuuluvat sairautensa puolesta riskiryhmään. Kun 65-69-vuotiaiden rokotukset on saatu valmiiksi, rokotuksia jatketaan seuraavassa ikäryhmässä. Seuraavien ikäryhmien jaottelua ei ole vielä tehty. Se riippuu rokotteiden saatavuudesta.

Ensimmäisen riskiryhmän jälkeen rokotuksia jatketaan toisessa alle 70-vuotiaiden riskiryhmässä. Tähän ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Tämän riskiryhmän rokotukset alkavat arviolta maaliskuussa.

Kun Siun soten alueella on rokotettu kaikki yli 70-vuotiaat ja sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvat alle 70-vuotiaat henkilöt, on vuorossa THL:n rokotusjärjestyksen mukaisesti muun koronavirukselle altistuvan henkilöstön ja terveyden kantokyvyn kannalta muun keskeisen henkilöstön rokotukset.

Tämän jälkeen alkavat koko väestön rokotukset. THL:n tämänhetkisen arvion mukaan laajat väestörokotukset päästäneen aloittamaan kesä-heinäkuussa.

Päivitetty klo 14.20: Lisätty Ahvalon ja Kukkosen kommentit sekä tieto puhelinpalvelun resurssin lisäämisestä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi