Tiistai, 11.5.2021 
Osmo
Maakunta

Pohjois-Karjalan koronatilanne palautui kiihtymisvaiheesta perustasolle - alueelliset suositukset ja rajoitukset pysyvät silti ennallaan

  • Juho Lintula
  • Irma Lehikoinen

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa on rauhoittunut ja tartuntamäärät ovat selvästi vähentyneet. Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä totesi torstain kokouksessaan, että maakunnassa on palattu kiihtymisvaiheesta epidemian perustasolle.

- Pääsiäinen ei onneksi ole näkynyt tartunnoissa, ja tilanne on menossa parempaan suuntaan myös valtakunnallisesti. Varovaisen luottavaisia olemme siihen, että suotuisa kehitys myös jatkuu, tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen Siun sotesta toteaa tiedotteessa.

- Pohjoiskarjalaiset ovat toimineet koko ajan hyvin vastuullisesti, ja luotan siihen, että meillä vielä kestävyyttä riittää. Pidetään edelleen mielessä maskien käyttö, turvavälit, käsihygienia ja lähikontaktien välttäminen, hän muistuttaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alueelliset suositukset ja rajoitukset pidetään toistaiseksi ennallaan. Tilannekuvatyöryhmä seuraa tässä valtioneuvoston sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksia siitä, että rajoitustoimenpiteiden purkamisessa tulee olla malttia.

- Meillä suositukset ja rajoitukset ovat toimineet hyvin ja epidemiatilanne on niiden avulla saatu pidettyä hallinnassa. Haluamme varmasti kaikki, että pääsisimme kesää kohti ilman takapakkeja, Sirpa Kaipiainen sanoo.

Tilannekuvatyöryhmä otti aluehallintoviraston pyynnöstä kantaa myös yleisötilaisuuksien rajoitusten jatkamiseen 22. toukokuuta saakka. Työryhmä suosittelee, että yleisötilaisuuksien rajoittamista 20 henkeen jatkettaisiin edelleen. Päätöksen yleisötilaisuuksia koskevista rajoituksista tekee aluehallintovirasto.

Pohjois-Karjalassa todettiin 15 uutta koronavirustartuntaa viikolla 14 (5.-11.4.), kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 27. Joukkoaltistumisia ei todettu ja tartuntojen alkuperä pystyttiin selvittämään kaikissa tapauksista. Tartunnat keskittyivät Joensuuhun ja Kiteelle.

Kiteellä on varmistunut viime ja tämän viikon aikana yhteensä yhdeksän koronavirustartuntaa, joista seitsemän liittyy samaan, pääasiassa perhepiirissä levinneeseen tartuntaketjuun. Tartunnan alkuperä on toisen sairaanhoitopiirin alueella, ja tartuntaketjussa epäillään muuntovirusta. Näytteet on lähetetty sekvensoitavaksi muuntoviruksen varalta, mutta tuloksia ei ole vielä tullut.

Joensuussa muun muassa liikuntapaikkoihin liittyneet tartuntaketjut ovat puolestaan rauhoittuneet ja karanteenit ovat päättymässä.

Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja on torstaihin mennessä kirjautunut viisi. Niihin ei liity laajempia altistumisia. Karanteenissa oli torstaiaamuna 38 henkilöä.

Viikolla 14 koronavirustestejä otettiin 2 620 kappaletta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi