play

Luostarivaellukset jatkuvat Itä-Suomessa

Pyhät Polut -hiihtovaellukselle lähtijöitä siunattiin viime talvena Joensuun kirkossa.

Pyhät Polut -hiihtovaellukselle lähtijöitä siunattiin viime talvena Joensuun kirkossa. Kuva: Maija Yrjölä

Karjalainen

Pyhät Polut ry järjestää tämän vuoden aikana yhteensä 13 vaellusta Itä-Suomessa. Yhdistyksen projektipäällikön Tuomo Jantusen mukaan kysyntää on uusille vaellustuotteille.

–·Talvella hiihdetään, kesällä patikoidaan, pyöräillään, melotaan ja soudetaan kirkkoveneillä. Tämän vuoden vaelluksilla testataan monia kulkuvaihtoehtoja ja uusia reittejä.

Helmi-maaliskuun vaihteessa avattiin "kolmen luostarin latu" Valamosta Enonkoskelle. Tässä umpihankihiihdossa oli lunta paikoin yli puoli metriä. Latujen avaaminen moottorikelkalla ei tullut kyseeseen, koska järvien jäät olivat heikkoja ja vetisiä. Kuitenkin yksi ryhmä taivalsi tuon 170 kilometrin matkan neljässä vuorokaudessa.

–·Tavoitteena on tarkentaa reittiä ensi talveksi, jotta ladun teko moottorikelkalla olisi mahdollista.

Kesällä Valamon ja Lintulan luostarit sekä Enonkosken luostariyhteisö ja Säynämön leirikeskus tulevat olemaan monien vaellusten yöpymis- ja käyntikohteina. Esimerkiksi kesäkuun puolivälissä osin patikoidaan ja loppumatka soudetaan kirkkoveneellä Valamosta Enonkoskelle.

–·Tämä pyhiinvaellus on etukäteen arvioiden yksi suosituimmista vaelluksista ensi kesänä. Reitin varrella ovat sekä luostarikohteet että myös Heinäveden vesistöreitit ja Koloveden kallioiset erämaisemat.