Tiistai, 29.9.2020 
Mika, Mikko, Miika
Maakunta

Suomalaisten lasten nimimuoti muutoksessa

  • Karjalainen
  • Lari Lievonen
Monet suomalaislapset saavat sellaisen nimen, jota ei almanakasta löydy. Monet suomalaislapset saavat sellaisen nimen, jota ei almanakasta löydy.

Vuonna 2011 suosituimmat nimet ovat Sofia ja Elias. Sofian sai ensimmäiseksi nimekseen 449 tyttöä ja Elias annettiin etunimeksi 506 pojalle.

Sofian jälkeen suosituimmat tyttöjen ensimmäiset etunimet olivat viime vuonna Venla, Aada, Emma ja Aino. Pojille useimmin annetut etunimet Eliaksen jälkeen olivat Onni, Eetu, Leo ja Aleksi.

Suomalainen lasten nimimuoti elää kuitenkin kovassa muutoksessa. Muodissa olevat nimet vaihtuvat nopeasti, ja toisaalta erikoisen nimen etsiminen on yleistynyt.

Harvinaisuuden yleistyminen on pakottanut almanakkaa ylläpitävän Helsingin yliopiston laskemaan kalenteriin pääsevien nimien rimaa. Nyt almanakasta löytyvät kaikki nimet, joita annetaan viisisataa vuodessa, kun aiemmin raja oli tuhat nimeä.

Uusin muoti on hakea nimi, jota ei olisi kenelläkään toisella. Muotitietoisimmat vanhemmat eivät enää kalentereita selaile vaan nimet keksitään nykyisin itse.

–·Yleisimmätkin nimet ovat vain 1-2 prosenttia nimistä. Nimenanto on kirjavoitunut ja vanhemmat haluavat itse keksiä nimen. Nimi voi löytyä luonnosta, marjoista, mausteista, Helsingin yliopiston nimistön tutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala kertoo.

Kirjavoituminen nimissä johtuu myös kahden kulttuurin perheiden määrän kasvusta.

Almanakka ei enää kata aiempaan tapaan suomalaisten nimiä.

–·Monet harvinaisen nimen valinneet vanhemmat ovat kuitenkin aidosti hämmästyneitä, kun lapselle ei löydy nimipäivää almanakasta. Olen sitten ohjeistanut, että lapselle voi valita päivän tai käyttää samantapaisen nimen päivää, Saarelma-Paukkala vakuuttaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi